Дефицитът на Здравната каса е близо 0,5 милиарда лева. Ако няма актуализация, каквато не се предвижда към момента, разсрочено до септември ще се изплатят само надлимитните средства, разходвани до юни, посочи Пенков пред БНР.

Надзорът се събира, за да утвърди прогнози до края на годината в рамките на съществуващите средства.

Допълнително, извън прогнозите, свежи пари ще се получат - за месец май ще получат парите от надпрогнозната стойност през август, за месец юни ще си ги получат през септември, така че тогава ще има извън прогнозата, която ще покрива автоматично, ще има допълнителни средства.

Октомври и ноември ще бъдат проблемни. Там ще трябва да се кара само в рамките на прогнозите.

В сряда финансовият министър Петър Чобанов успокои, че Здравната каса ще получи допълнителни пари от осигурителни вноски. Те обаче могат да се използват едва в края на годината.

Решенията на проблемите с НЗОК се оказват по-трудни, отколкото всички са предполагали. Истината е, че трябва да има политическа воля и много широко съгласие, за да се случват определени стъпки, каза председателят на парламентарната здравна комисия д-р Нигяр Джафер в интервю за предаването "12+3".

Средствата в НЗОК не се харчат достатъчно ефективно. Системата има нужда от реформа. Това е реформата, към която трябва да се пристъпи задължително при едно широко съгласие от следващите управляващи, които и да са те, независимо каква е конфигурацията в НС - така не може да продължава, добави тя.

Дори сега да се дадат пари за дефицита на НЗОК, догодина отново ще има дефицит, категорична беше д-р Джафер.

Тома Томов, член на Надзорния съвет на НЗОК от КТ "Подкрепа" обясни, че заради липсата на заседания на Народното събрание, бюджетът на Касата не може да бъде актуализиран.