В момента вече се плащат около 40 милиона за редки заболявания по Наредба 38. Тези осем диагнози може би ще струват на бюджета около 5 милиона, това са разчетите на НЗОК, уточни здравният министър.

До включването на новите болести се стигна след протестите на хора с редки заболявания.

Включените новите осем болести са от групата на анемиите, за които се налагат чести преливания на кръв, Болестта на Помпе, заболявания на нервната система, сред които и Синдрома на Арнолд-Киаре, Булозната епидермолиза, Фамилна амилоидна полиневропатия, Псориазис, заболявания от групата на улцерозния колит и идиопатичен хипопаратиреоидизъм.
Пълният списъкът на заболяванията трябва да излезе днес на сайта на здравното министерство.

Решението за домашното лечение на кои заболявания да плаща НЗОК е взето след редица срещи на експерти на МЗ и Касата с националните консултанти по различни специалности и след получаването на техните становища в писмена форма, уточниха от здравното министерство.

Има сериозен проблем с няколко животоподдържащи лекраства за децата с онкохематологични заболявания у нас, каза още министърът на здравеопазването Десислава Атанасова при отриването на нов Дневен център за деца с това заболяване, предаде БНР.  Причината е, че единствените техни производители не желаят да работят на малкия български пазар и лекарствата да бъдат в позитивния лекарствен списък.
"Ние сме малък пазар, на който те реализират своя продукт. Това са единствените производители, ако не бъркам, в света, освен чрез покана към тях, няма друг механизъм, по който да ги принудим да продават в България. Тази фирма не подава документи, за да влезе в позитивната лекарствена листа", обясни министърът.

Подготвени са рекламни материали за Фонда за лечение на деца в чужбина, стана ясно още думите на Атанасова. Тя посочи, че от този фонд миналата година са похарчени 10 милиона лева за лечението 715 деца.
„Молбите са хиляди, но средства се отпускат само за тези, които не могат да бъдат лекувани в страната", уточни здравният министър.