Това се казва в декларация на Асоциацията на индустриалния капитал в България, Българската стопанска камара, Българската търговско-промишлена палата и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, съобщиха от пресцентъра на БСК.

Документът е изпратен до председателя на Народното събрание Цецка Цачева, министър-председателя Бойко Борисов, министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова.

Представителите на бизнеса подчертават, че са силно обезпокоени от вълната от полицейски протести в страната. Според бизнеса начинът на провеждане на протеста е неприемлив, но много по-неприемливи са исканията на протестиращите. На практика, това са искания за спиране на всякакви реформи в сектор "Сигурност", смятат от организациите.

Те подчертават, че дълбоко уважават труда на почтените полицаи и си дават сметка за стреса в работата им.

"Не можем обаче, да не отбележим, че има много други икономически дейности и професии, където отговорността и стресовите ситуации не са по-малки, но работещите съвсем не се ползват от подобен „социален пакет“. Никои други трудещи се в България нямат подобни привилегии при пенсиониране", изтъкват представителите на бизнеса.

Според тях обществото няма усещането да са гарантирани сигурността, достойнството и имота на гражданите, а криминалната престъпност във всичките й форми нанася тежки щети, както на икономиката, така и на личния живот на хората.

"В същото време, България е в челото на световната класация по брой полицаи на 100 000 души население", се допълва в декларацията.

Бизнесът призовава полицейските синдикати да осъзнаят, че е дошъл моментът, в който трябва да се разделим с много стари и порочни практики. Без алтернатива е и въпросът със съкращаването на надутия чиновнически щат в МВР и прекатегоризирането на тези служители в трета категория труд, допълват работодателите.

Те призовават министър Румяна Бъчварова да създаде реално работещ социален диалог във ведомството си, за да може да се постигнат нови, справедливи форми на отчитане на личния принос на служителите при опазване на обществения ред, живота, достойнството и имуществото на гражданите.

АНКЕТА: Одобрявате ли ограничаването на привилегиите в МВР?