Всяка дестабилизация е в ущърб на гражданите. Протестите преди окончателното приемане на бюджет 2019 и евентуална оставка на кабинета ще значат, че бюджетът и предвидените социални увеличения в него няма да бъдат изпълнени. Това каза Владимир Кисьов, Фондация "Европейски институт" пред телевизия "Блумбърг".

Кисьов коментира и доклада на Европейската комисия за България.

"Макар докладът да беше положителен, трябва да се има предвид, че в него има множество препоръки, а постоянното наблюдение не е приключило".

Според бившият ни преговарящ с ЕС корупция по високите етажи на властта има в цяла Европа, само че в повечето страни има резултати, има и осъдени. У нас за момента има само проведени акции, от които в последните години няма съществен резултат, отбеляза Кисьов.

По повод на медийната свобода Кисьов изрази мнение, че тя по-скоро е свързана с неяснотата за собствеността на отделните медии.

"Не би могло да се каже, че няма свобода на словото. Нея я има, само че няма воля за отразяване на събитията в истинската им светлина. Иначе никой не е забранил и никой не преследва журналисти заради казаното от тях. Те просто се подчиняват на своите ментори и на своите работодатели".

Според Кисьов отписването на България от механизма за сътрудничество и проверка ще стане факт до края на 2019 г.

"Това значи, че България ще бъде под общ механизъм за сътрудничество и проверка с всички останали държави членки. В крайна сметка всичко е въпрос на правила. Те трябва да се спазват, а някой да контролира изпълнението".