Със сигурност Турция се е намесила във вътрешните ни работи, спор по този въпрос не може да има. Това каза в предаването "Тази сутрин" по bTV бившият ни консул в Одрин Георги Димов по повод изказването на турския външен министър Мевлют Чавушоглу, който обяви пред симпатизанти, че Турция се е намесила при промените на българския Закон за вероизповеданията.

Преди 2 години имаше същата намеса и ние не взехме мерки. Тогава един министър на труда и социалната сигурност - Мехмет Мюезиноглу, който призова на изборите у нас да се гласува за определена политическа сила, посочи Димов.

На въпрос дали България е предприела всички възможни стъпки, за да получи извинение от Турция, той отговори, че това се е случило частично.

Ако управляващата партия в Турция загуби Анкара и Истанбул, това със сигурност е знаково, отбеляза Димов по повод местните избори в страната.

"Специално за Истанбул турският президент Реджеп Тайип Ердоган има силни сантименти, тъй като в продължение на 5 г. беше кмет на града", допълни той.

 По думите на Димов с тези избори приключва един цикъл от преминаването на Турция от парламентарна към президентска република.

 

"В хода на кампанията самият Ердоган каза, че е възможно, ако негови опонети спечелят изборите, срещу тях да бъдат повдигнати най-различни обвинения и да се приложи тактиката, която се прилага в Югоизточен Анадол в кюрдските райони, където се премахват законно избрани кметове и на тяхно място се назначават настойници", каза бившият ни консул в Одрин.

"За кандидата на опозицията в Анкара- Мансур Яваш, извадиха старо дело срещу него отпреди 15 години и прокуратурата се задейства" , обясни той.

Във връзка с намерението на Ердоган да превърне "Света София" в джамия бившият ни консул се съмнява, че това ще стане. "Там нещата са по-сложни и вече няма да я има тази предизборна обстановка. По-важното е, че със "Света София" и с тези изказвания Турция с гигантски крачки бяга от съвременната Република Турция на Ататюрк", обобщи Димов.