"Това, че не толерираме руски шпиони и единствените двама, които сме ги намерили, Борисов заяви, че сме ги изхвърлили - това по-скоро разсмива", заяви пред БНР Филип Гунев, бивш заместник-министър на вътрешните работи, който зае този пост за първи път през 2103 г. в служебния кабинет на Марин Райков.

Вчера, помолен да коментира съобщението, че двама руски граждани с дипломатически статут са уличени, че са шпионирали модернизацията на българската армия и до 72 часа трябва да напуснат страната, премиерът заяви:

"Още преди няколко години предупредих президента Путин, тогава премиерът Медведев беше в България, че на територията на България има недопустими неща, нашите служби са добри, прокуратурата е много стриктна в това отношение - че всеки, който се опитва да шпионства, по надлежния ред, който е много добре описан в международните отношения, ще бъде отпратен".

Днес Гунев коментира още:

"Нито съм изненадан, нито съм впечатлен от това действие и на ДАНС, и на прокуратурата. Със сигурност става въпрос за десетки и служители на посолството, и на други агенти, които се занимават с такава дейност. Това не бива да изненадва никого. Публично има много детайли, които не знаем. Ако тези хора са били посочени от американците, не е имало избор нито ДАНС, нито прокуратурата да не действат. След като един от основните ти съюзници в НАТО посочи, че тези хора събират конкретна информация, свързана и със сигурността на НАТО, нямаш избор - действаш".

В контекста на огромното, по думите му, руско влияние в България Гунев не вижда "някакво противодействие".

"Това е от години така. Това, че изхвърляш по един или двама шпиони на година, няма как да ме впечатли"., добави той.