Предложението на Тръмп за увеличаване на разходите за отбрана на страните от НАТО до 4% от БВП не е приложимо за ЕС. Такова мнение изрази бившият министър на отбраната проф.Тодор Тагарев пред телевизия "Блумбърг" във връзка с двудневната среща на върха на НАТО в Брюксел на 11 и 12 юли.

"САЩ до преди година-две даваха над 4% от своя огромен БВП за отбрана. И Тръмп го поставя като някаква база за сравнение. Тук обаче нещата са малко по-сложни, тъй като САЩ имат амбиция да играят глобална роля. Когато е необходимо, тази тяхна глобална роля се подкрепя със силови инструменти. Фактически това струва по-скъпо. И всички стратегически оръжия, които те поддържат, и военноморските сили, които са по целия свят, струват много повече. Няма нужда европейските страни, които нямат такива амбиции, да отделят по 4% при сегашната ситуация за сигурност", смята бившият военен министър.

Според него всички тези разходи и усилията, които се полагат за развитие на силите, зависят от това каква е средата за сигурност и как ние си я представяме в бъдещ период от време.

"Това е по-скоро подсказка, гласяща "въобще не се бавете с двата процента, защото изискванията са дори по-големи". Специално за България немалко експерти казват, че 2% за нас са твърде малко. Нашият БВП е сравнително малък, ако го сравним с нашите съюзници, ние не поддържаме голяма армия на глава от населението. И за да се изгради армията както трябва, много експерти казват, че повече пари трябва да се отделят. Но това не е реалистично към настоящия момент. Надявам се, че ще вървим към постигане на тези два процента. Надявам се дори, че ще вървим малко по-бързо, отколкото предвижда приетият от правителството план за повишаване на разходи, при който основното нарастване е оставено за края на периода - до 2024", каза още проф. Тагарев.

България в момента отделя 1.3% от БВП за отбрана, като е планирано (в Национален план, приет м.г.) разходите да достигнат 2% до 2024 г. Очаква се обаче разходите тази година да се увеличат рязко - до 1.56% (с 1,64 милиарда лева), както показват данни, представени от НАТО преди срещата на върха.