Оставките на Нанков, Радев и Московски не са адекватни политически действия. Това коментира Костадин Паскалев, бивш вицепремиер и министър на регионалното развитие пред телевизия "Блумбърг".

"Според специалистите поне 2-4 месеца са нужни на следствените органи, за да стигнат до извод каква е причината за тази трагедия. Много бързо, "пожарникарски" бяха предприети действия да се искат оставките на определени министри", добави Паскалев. 

"Смисълът от съществуването на едно държавно управление е то да регулира процесите в държавата и да създава условия животът на хората да става по-добър. В противен случай смятам, че което и да е управление би следвало да си стяга багажа и да се подготвя за отиване. А не просто един или друг министър да бъде сменян, защото това ще успокои общественото съзнание по някакъв начин", допълни бившият вицепремиер.

Според Паскалев проблемът в България е, че организирана престъпност пречи на нормалното функциониране на държавата.

"Корупцията е основното нещо, което пречи за създаване на нормален бизнес климат в една държава. А политическите решения са следствие на конкретни проблеми, които са станали обективно известни в обществото".

Бившият вицепремиер смята, че би било ефективно, ако ясно се посочи дали има проблеми при провеждането на обществените поръчки в България за избирането на изпълнители. Както и ако ясно се вземат мерки, за да се реши въпросът с изпълнението на съответните проекти, които вече са спечелени.

"Преди седмица президентът Радев коментира порочната система в обществените поръчки и корупцията, при което Управителният съвет на Строителната камара подскочи, реагира много адекватно, защити своите членове и каза, че чакат извинение от президента. Бих искал да видя дали този УС ще поиска извинение и от вицепремиера. Защото членовете на изпълнителното бюро на УС на Строителната камара са представители примерно на "АТ Инженеринг", "Главболгарстрой", "Хидрострой", "Водстрой 98". Дали българските граждани знаят коя от всички тези фирми е участвала за по-малко от 900млн. лева обществени поръчки през последните 10 години?", посочи още Паскалев.

Паскалев коментира, че проблемът с държавните поръчки е разликата в парите по договора и реално платените пари за строителство.

"Разликата е корупцията. Това е основният проблем в държавата".