Конституционният съд е пред трудна дилема по казуса с Изборния кодекс, а парламентите винаги променят изборния закон, за да го направят удобен за себе си. Това заяви бившият конституционен съдия Румен Ненков пред bTV, след като от ГЕРБ поискаха Конституционният съд да се изкаже дали това не нарушава правата на избирателите.

Според него е възможно КС да се произнесе след изборите на 11 юли и това да доведе до спорове и жалби по изборните резултати.

"Промените не трябва да улесняват изборната администрация, а избирателя, досега сме имали много години честни избори. Не знам как може да се манипулират машините, но са машини, след като може да се влезе в архив на Пентагона, вероятно може да се манипулират и машините за вота, коментира Румен Ненков.

Той каза още, че въведеното изцяло машинно гласуване е дискриминационно, защото има възрастни хора, които чисто психологически ще искат да гласуват с бюлетина. По думите на Ненков само с призиви не може да има висока избирателна активност, а с тези промени ще се откажат избиратели. По думите му, над 70% от хората гласуват с хартия. 

"Освен това само в големите секции ще е задължително, което може да е решаващо за резултата. В селата ще се гласува на хартия", посочи експертът.