Освен в общината, спорът за това дали да се строи инсталация за горене на отпадъци в ТЕЦ "София" се пренесе и в Народното събрание. Там председателят на групата на социалистите в столичния общински съвет Калоян Паргов отново изрази несъгласие с мястото, където ще се направи инсталацията, както и с модела й на финансиране, съобщи телевизия "Европа".

От ГЕРБ му отговориха, че нито Европейската комисия, нито Европейската инвестиционна банка биха одобрили проект, който нарушава екологичните изисквания. Според тях поведението на социалистите било част от предизборната кампания за местните избори догодина.

"Обвиненията, че не е избрана точната площадка може би не са навременни като се има предвид, че площадката за изграждане на инсталацията се избира още в началото на процедурата по оценка на въздействие на околната среда. За това интерпретираме поведението на колегите от БСП като пореден опит за саботаж на успешен европейски проект", каза Ивелина Василева от ГЕРБ, председател на парламентарната комисия по околна среда и водите в Народното събрание.

"Ставаме свидетели на опит на възстановка на Отечествения фронт в рамките на София. Еднаква и единна позиция на БСП като парламентарна левица и на и в извън парламентарната левица в лицето на Демократи за силна България, на "Да България" и на "Зелените". Това е може би начало на предизборната кампания за тези политически сили, но виждаме доста добре координирани действия от тяхна страна", заяви депутатът от ГЕРБ Тома Биков.