Библиотекариите излизат на протест днес предпразнично. Повод за недоволството е неспазен ангажимент от страна на държавата за вдигане на заплатите. То беше подписано на 18 декември 2020 г. под формата на Допълнително споразумение към Браншовия колективен трудов договор за библиотеките.

Документът съдържаше условия за въвеждане на минимални начални основни месечни възнаграждения в бранша. От бранша настояват пред правителството да бъдат направени промени.

"Днес библиотеките в България са принудени да работят в условията на приети, но неизпълнени стандарти за библиотечното обслужване, при това при крайно недостатъчно финансиране от страна на Министерството на културата. Тези обстоятелства ни изправят пред невъзможността да изпълняваме важните си обществени функции", посочват те.

Библиотекарте настояват да бъде увеличен с 40% Единният разходен стандарт за субсидирана бройка на регионалните библиотеки. Необходимите средства са в размер 10 288 863 лв. Те настояват и да бъдат увеличени субсидираните бройки на регионалните библиотеки - от 1 177 на 1200.

Ще протестират библиотечни работници от цялата страна. Те призовават всички свои читатели и съмишленици да се присъединят към техните искания. Служителите на Столична библиотека ще протестират пред сградата на библиотеката на 20 май 2022 г. от 14 до 15 часа.