Росен Желязков от ГЕРБ-СДС е новият председател на българския парламент, 49-и поред. Да застане на трибуната като пръв сред равни гласуваха 136 народни представители, а 94 се въздържаха.

Нито един депутат обаче не гласува "против". Желязков получи подкрепата на депутатите от ГЕРБ, ПП-ДБ и 11-те от ИТН. Въздържаха се от БСП, ДПС и "Възраждане".

Преди това, вторият кандидат Петър Петров, издигнат от "Възраждане", не събра нужната подкрепа. 

Петров получи само гласовете на своите колеги от "Възраждане" - 36 гласа "за", 59 парламентаристи бяха "против" и 139 се въздържаха.

Веднага след вота за него Желязков застана на трибуната, за да благодари преди да продължи вече той да води заседанието.

"Парламентарната традиция в такива моменти изисква да се кажат думи с тържествен характер. Аз обаче мисля, че не е моментът за патос и тържество. Всички ние осъзнаваме отговорността и тя е очакването на обществото за сигурност, справедливост и стабилност. Те предпоставят да водим процесите в посока, отговаряща на девиза на тази сграда, да създаваме съдържание с изразни средства, отговарящи на честта и достойнството на тази институция", заяви парламентарният председател.

Скрийншот: Народно събрание

"Искам да благодаря на всеки един от вас - като мои колеги, специално на председателите Минчев и Рашидов, затова че водиха 47-ото и 48-ото Народно събрание с достойнство и мъдрост", добави Желязков. И попадна в обятията на Вежди Рашидов, който му отстъпи мястото.

Снимка: Булфото

Преди гласуването се състояха ожесточени дебати, като се оформи и силуетът на опозицията - всички останали без ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, които се обединиха около кандидатурата на Росен Желязков. Дори ИТН, въпреки че подкрепиха Желязков за шеф на парламента, се обявиха против идеята за ротация на парламентарния шеф на първите две политически сили.

По-късно в скулоарите Желязков коментира, че предизборната кампания е свършила днес.

Очакванията му са да заработи парламентът, а когато изтекат трите месеца, в които той ще е председател, двете ПГ, които го излъчиха, ще се съберат да обсъдят отново следващия си ход.

"Мисля, че с днешното гласуване и с избора на председател приключи процесът по следизборната кампания, бих я нарекъл, тоест, изборите за това Народно събрание приключиха днес. Дано не влезем в нова предизборна реторика. Важното е, че се отпушва политическия процес от една страна, от друга страна започва и конституционната процедура", каза новоизбраният шеф на 49 НС.

"Надявам се разговорите, които вървят между политическите, вече парламентарните групи, да бъде конструктивен, защото обществото очаква стабилност, сигурност и справедливост. Това са обществените нагласи и ние дължим като народни представители", добави той.

"Приоритетите са ясни - първите законопроекти, които ще гледаме, са тези, по които имаме разбирателство. Това са за домашното насилие, КПКОНПИ, НПК, разбира се, законопроектите по Плана за възстановяване и устойчивост. Те ще бъдат на вниманието на парламента и мисля, че по тях няма да има тежка политическа дискусия и тежки препирни, защото ние знаем, че очакванията на хората са да преодолеем този стигматизиран през последните месеци диалог", каза още председателят на 49-ото НС.

Кой е Росен Желязков?

Росен Желязков е роден на 5 април 1968 г. в София. Завършва право в Софийския университет "Св. Климент Охридски", след което работи последователно като юрисконсулт, старши юрисконсулт, секретар и кметски наместник в район "Средец" на Столична община. В продължение на три години от 1995 г. е адвокат по гражданско и търговско право. През 1998 - 1999 г. е заместник-кмет по направление "Законност и контрол" на район "Лозенец" на Столична община, припомня БТА.

През ноември 2003 г. Росен Желязков е назначен за секретар на Столична община. Остава на поста до 2009 г., когато е назначен за главен секретар на Министерския съвет. В периода 2011 - 2013 г. е председател на Управителния съвет на Института по публична администрация и представител на Република България в Европейския институт по публична администрация (ЕИПА) в Маастрихт, Кралство Нидерландия.

Снимка: Булфото

На 5 декември 2014 г. Росен Желязков е назначен за съветник на министър-председателя Бойко Борисов по въпросите на административната реформа и по въвеждането на електронно управление. 

От 28 септември 2016 г. до 15 януари 2018 г., когато е назначен за председател на Комисията за регулиране на съобщенията, Росен Желязков е председател на Държавната агенция "Електронно управление". На 20 септември 2018 г. е избран от парламента за министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията и заема този пост до 12 май 2021 г.

Росен Желязков е бил депутат в 45-ото, 46-ото и 47-ото Народно събрание (2021 - 2022).

През октомври 2022 г. той е номиниран от коалиция ГЕРБ-СДС за председател на 48-ото Народно събрание, но до избора му не се стига, след като "Продължаваме промяната" не подкрепя избора му. След тридневни дебати на 21 октомври 2022 г. за председател на Народното събрание е избран депутатът от парламентарната група на ГЕРБ-СДС Вежди Рашидов, а Росен Желязков - за заместник-председател на парламента.

На 11 април 2023 г. на среща с депутати от ГЕРБ в централата на партията в София председателят на ГЕРБ Бойко Борисов съобщава, че коалицията ГЕРБ-СДС ще номинира Росен Желязков за председател на 49-ото Народно събрание. За да бъде избран са необходими най-малко 121 гласа. ГЕРБ-СДС разполага с 69 след последните предсрочни парламентарни избори на 2 април 2023 г. (Биографична справка - Източник: отдел "Справочна", БТА)

За заместници на Желязков бяха избрани Росица Кирова от ГЕРБ-СДС, която бе зам.-председател на 45-ото, 46-ото и 47-ото Народно събрание. Никола Минчев бе предложението на ПП и ДБ. "Възраждане" изпрати на зам.-председателското място Цочно Ганев, ДПС - Филиз Хюсменова, БСП - Кристиян Вигенин, а ИТН - Андрей Чорбанов.