Без консенсус и с размяна на реплики между заинтересованите страни - така завърши двучасовата експертна дискусия, посветена на готвените промени в Закона за биоразнообразието.

Председателят на парламентарната комисия по околната среда и водите Ивелина Василева заяви, че предстоящата работа по текстовете ще бъде съобразена с чутите становища.

"Искаме да бъде чуто мнението на всички. Ще продължим да работим върху прецизирането на текстовете на закона с целта да постигнем консенсус", каза Василева, цитирана от БНР.

Тя за пореден път заяви, че от ГЕРБ няма да подкрепят поправките на коалиционния партньор НФСБ, внесени между първото и второ четене на законопроекта.

Последва и коментарът на Валери Симеонов, който изрази недоумение защо предложенията му, които защитават правата на собствениците на имоти, намиращи се на територията на защитени зони, не срещат подкрепа. Той предлага тези граждани да участват в управлението на екологичната мрежа "Натура 2000".

"Как така ще отнемеш правото на хората да се разпореждаш със собствеността си. Това, което имат право в момента собствениците на земи в защитени зони, е да вземат по една мрежичка и да гонят пеперуди. Това може да правят", каза той.

Междувременно еколозите обявиха нова дата за протест - 7 юли.

Те напуснаха заседанието преждевременно, обидени от репликите, отправени от собствениците на земи към представителите на научната общност.

Катерина Раковска от Българския офис на Световния фонд за дивата природа (WWF) допълни, че мнението на българските учени не се зачита, а икономическите интереси ще вземат превес над природозащитните цели.

"Нашата цел беше да повторим нещата, които от 4 години досега повтаряме без успех. Няма нужда да се пипа законът, за да се управлява "Натура 2000" добре. Не успяхме да получим сигнали, че тези промени ще бъдат изтеглени, нямаше такъв сигнал. Ние смятаме, че гражданите трябва да продължат да изразяват своето становище, както досега. За съжаление чрез протест", каза експертът.