Отстраненият премиер на Каталуния Карлес Пучдемон няма да се върне в Испания утре, за да му бъдат предявени обвинения. Това съобщи неговият белгийски адвокат Пол Бекерт.

Той не изключи възможността Пучдемон да потърси политическо убежище в Белгия.

На 31 октомври испанският съд съобщи, че е привикал бившия премиер на Каталуния Карлес Пучдемон и други 13 бивши членове на неговото правителство на разпит в четвъртък. Те трябва да се явят преди срещу тях да бъдат повдигнати обвинения в сепаратизъм.

Адвокат Бекерт уточнява, че засега Испания не е дала гаранции за сигурността на Пучдемон и съществуват опасения, че ако той се яви на призовката, ще бъде задържан.

По неговите думи е рано да се приеме, че Испания би осигурила честен процес и това ще бъде сред причините, посочени във възможна молба за закрила. Пучдемон вчера заяви на пресконференция, че не е в Белгия за подаването на такава молба.

Всичко това означава, че връщането на Пучдемон в Испания ще бъде възможно, само в случай че властите в Мадрид поискат екстрадирането му.

Пучдемон пристигна в Брюксел ден след като държавният секретар по убежището и миграцията на Белгия Тео Франкен предположи, че той може да потърси закрила от белгийските власти. Франкен уточни, че решението за присъждането на такъв статут зависи от съда.

Юристи отбелязаха, че в Белгия за последните 10 години няма случай на предоставяне на убежище на гражданин на ЕС.

Правителството се разграничи официално от думите на Франкен, но мандатоносителят Барт де Вевер каза, че не оставя приятелите си в беда и Пучдемон е негов приятел, "винаги добре дошъл".

"Пучдемон е приятел и е винаги добре дошъл у дома. Няма да изоставим никой от приятелите си. Не обръщам гръб на приятелите, дори когато имат грижи. Поддържаме връзка с партии и движения в Каталуния и в Испания", заяви Де Вевер, който е председател на водещата белгийска партия Нов фламандски алианс (НФА), цитиран от местни медии.

Опасявам се, че испанският премиер Мариано Рахой играе много цинична игра, прибегна до насилие срещу собствените си сънародници, постави ги в ъгъла умишлено, коментира още лидерът на белгийските националисти.

Де Вевер е кмет на Антверпен и е възприеман като най-влиятелния политик в Белгия след крал Филип. Водената от него НФА е мандатоносител за съставянето на сегашното коалиционно правителство, а в програмата й в дългосрочен план е преследването на целта Белгия да се превърне в конфедеративна република.

Пред медиите Де Вевер признава, че НФА е в контакт с отстраненото каталунско ръководство.

Пучдемон не е в Белгия нито по покана, нито по инициатива на белгийското правителство. Свободното движение в Шенгенското пространство му позволява да бъде в Белгия без никакви допълнителни изисквания. Той ще получи отношение като всеки друг европейски гражданин, бе заявено от белгийското правителство.

Пучдемон има същите права и задължения като всеки европейски гражданин, нито повече, нито по-малко. Правителството ще осигури зачитането на върховенството на закона. Правителството ще поддържа редовни дипломатически контакти с Испания при настоящите обстоятелства, се посочва в официалното изявление.