За това се договориха в Москва министърът на енергетиката на Теменужка Петкова и представители на ръководството на държавната корпорация за атомна енергия на Русия - Росатом, съобщи пресцентърът на енергийното министерство.

Предстои експертите да започнат работа в групата, за да се стигне до изгодно и за двете страни решение в максимално кратки срокове. Двете страни са били категорични, че отличното сътрудничество между АЕЦ "Козлодуй" и руската компания Росатом ще продължи.

Министър Петкова е подчертала, че благодарение на добрата съвместна работа, процесът по удължаване живота на 5-и и 6-и блок на българската атомна централа ще завърши успешно. Всички дейности в АЕЦ "Козлодуй" се изпълняват по график. По този начин България ще може и през идните години да задоволява 32 процента от потребностите си от електроенергия от атомната централа.

Петкова е изтъкнала също, че българската страна високо цени коректността в съвместната работа с Росатом.

В същото време пред БНР руският министър на енергетиката Александър Новак коментира, че няма да се среща днес с министър Петкова.

Нямам планирана среща с министър Петкова, защото по-скоро тя има разговори с Росатом, подчерта той.

На въпрос какви решения могат да бъдат взети руският министър не пожела да отговори, казвайки, че не е готов в този момент да говори по този въпрос.

Случаят с АЕЦ „Белене“ е изключително сложен в световната практика. Няма такъв казус и трябва да се намери решение с минимални загуби за държавата, каза експертът Иван Хиновски, председател на Българския енергиен форум пред БНР.

Според него каквото и да се случи, оборудването трябва да се плати, защото всеки ден се трупат огромни неустойки.

Втората стъпка според специалистите от Енергийния форум е активите да бъдат извадени от НЕК.
Трябва да се търси възможност или да се продаде това оборудване, или като най-разумно решение - оборудването за първи блок да се ползва в АЕЦ „Козлодуй“, където има много повече инженерни, екологични, сеизмични предимства, обясни експертът.

Вариантът „Белене“ с два блока според нас е абсурд – първо държавата няма пари, второ не е ясно доколко ще ни трябва след 15 години, когато ще бъде построен, каза Хиновски.

Българската Национална електрическа компания бе осъдена от Арбитражен съд да плати 620 милиона евро на руското дружество "Атомстройекспорт“ заради спрения проект за АЕЦ „Белене“.

Според първите изявления на българската страна НЕК дължи 550 млн. евро за поръчаното през 2008 г. и произведено оборудване. Останалите пари са просрочени лихви, които възлизат на 167 хил. евро на ден.

Има няколко варианта за реакторите за "Белене" - от използването им за нова ядрена мощност, до продажбата на оборудването на трети страни, като Индия и Иран. Решението ще зависи от преговорите с руската фирма, каза преди дни министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Тя увери, че има пазар за подобно оборудване, като опции за продажба на реакторите.

Други варианти са България сама да построи централата или приватизация на проекта.