Даден е срок до февруари БДЖ да преценят колко шинобуса (така казват на автобусите на релси) и от какъв вид им трябват. След това ще се обяви обществена поръчка за доставката им.

Шинобусите най-често са дизелови и са с един вагон. Има и модели с два или три вагона, които са съчленени.

Съкращаването на 38 влака и свиването на маршрутите на други 10 изкара хората на протест по гарите. Очаква се на 17 януари да има протести. Предстои спирането на още 90 влака.

Заради напрежението премиерът Бойко Борисов е извикал министрите на финансите и на транспорта Владислав Горанов и Ивайло Московски.

В първия работен ден на парламента след празниците транспортната комисия се събира извънредно заради спирането на десетки пътнически влакове от 12 януари, съобщи БНР. На заседанието, което е по искане на БСП, ще бъдат изслушани министърът на транспорта Ивайло Московски и шефове на БДЖ.

Политиката на ГЕРБ винаги разглежда БДЖ като губещи, а това е най-икономичният и социален транспорт”, заяви лидерът на БСП Михаил Миков. Той призова всички социалисти да се включат в протестите за спасяването на железниците.

Георги Свиленски, депутат от БСП и член на комисията по транспорт, обясни пред националното радио, че очакват от министъра на транспорта да отмени своята заповед за спирането на влаковете.

"Няма да позволим по такъв безхаберен начин да се унищожава едно от най-големите дружества. Икономическият ефект от спирането на тези влакове няма да бъде такъв, какъвто те очакват. Нашите разчети показват, че парите, които са отпуснати миналата година и тази година, са едни и същи, даже с 10 милиона повече. Затова не можем да разберем защо се спират влаковете", категоричен бе Свиленски.

По думите му, по време на управлението на кабинета "Орешарски", БДЖ е върнало част от задълженията си.

"Какво се случи, че тогава БДЖ можа да плати дългове, а сега не може. Става дума за политика. Очевидно е, че искаме да превърнем автомобилния транспорт в приоритет, ясно е защо. Това е целенасочено водене на дружеството към фалит и ликвидация!", разгневи се червеният депутат.

Георги Свиленски подчерта, че не може да се гледа на БДЖ само като на търговско дружество, което трябва само да носи печалба, тъй като то има и социални функции.