Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че за страната му е станало по-трудно да преговаря с Русия, след като Киев е осъзнал мащаба на жестокостите, които се предполага, че са извършени от руските войски в Украйна, съобщи Ройтерс.

"Това са военни престъпления и ще бъдат признати от света като геноцид", заяви Зеленски, говорейки по националната телевизия от град Буча в Киевска област, където бяха открити тела на вързани хора, застреляни от близко разстояние, масов гроб и други признаци за екзекуции на територията, отвоювана от руските войски.

Зеленски, който беше с бронежилетка, бе заобиколен от украински военнослужещи. "Много е трудно да се говори, когато виждаш какво са направили тук", каза той и добави, че колкото по-дълго Руската федерация протака преговорите, толкова по-лошо ще е за нея, за ситуацията и тази войната. "Знаем за хиляди убити и измъчвани хора, с отрязани крайници, изнасилени жени и убити деца", каза още президентът.

Русия, която нахлу в Украйна на 24 февруари, отрича да е нападала цивилни граждани по време на действията си, които нарича "специална военна операция".

Жителите на Киев, които са се евакуирали в по-безопасни региони, трябва да изчакат още няколко дни, преди да се върнат в столицата на Украйна, заяви днес кметът Виталий Кличко. "Първо, в момента в Киевска област има денонощен комендантски час. Второ, в някои градове близо до Киев е вероятно руските окупатори да са оставили противопехотни мини, вероятно има и много невзривени боеприпаси, каза Кличко.

Върнати украински военнопленници смятат, че отношението към тях от страна на Русия, докато са били в плен, е нарушило Женевските конвенции, заяви днес украинският омбудсман Людмила Денисова. Тя каза, че някои бивши пленници са съобщили, че са били държани в мазета, отказвана им е била храна и са били принуждавани да събличат униформите си.

Женевските конвенции определят международните стандарти за хуманно отношение към военнопленниците. Русия не е реагира засега на казаното от Денисова.

Байдън иска да има процес за военни престъпления във връзка с убийствата в Буча

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви днес, че иска процес за военни престъпления във връзка с убийствата в украинския град Буча, предадоха световните агенции. Той също така заяви, че иска да бъдат приети допълнителни санкции срещу Русия.

Байдън отново повтори, че смята руския президент Владимир Путин за военнопрестъпник", предаде Франс прес. "Видяхте какво се случи в Буча?", каза Байдън, но не нарече случилото се там "геноцид", отбелязва Асошиейтед прес.

"Путин трябва да бъде държан отговорен", заяви Байдън. "Този човек е брутален и случилото се в Буча e възмутително и всички го видяха", каза той и добави, че това е "военно престъпление", предаде ДПА. Байдън каза също, че сега, при разследване на случилото, трябва да се съберат всички детайли, за да може да има процес за военни престъпления.

Президентът на САЩ заяви, че страната му ще продължи да доставя оръжия на Украйна, за да може да се сражава срещу руската агресия.

Байдън заяви това малко след като бе съобщено, че украинският президент Володимир Зеленски е посетил Буча. Той обвини руската армия във военни престъпления, които по думите му ще бъдат признати за геноцид.

Същевременно пожелал да запази анонимност американски военен представител заяви, че американските сили не могат да потвърдят от независим източник украинските информации за жестокости, извършени от руски сили срещу цивилни в Буча. Американският представител обаче заяви, че няма също така и основание да бъдат оспорвани тези информации, предаде Ройтерс.

Великобритания осъди убийствата на цивилни в Украйна, но се въздържа да обвини Русия в геноцид

Великобритания осъди варварските убийства на цивилни в Украйна, но се въздържа да определи действията на Москва като геноцид, предаде Асошиейтед прес.

Говорител на премиера Борис Джонсън каза, че откритите тела в град Буча представляват "отвратителни атаки срещу невинни цивилни и още едно доказателство, че Путин и армията му извършват действия, които изглежда представляват военни престъпления в Украйна".

Говорителят на Борис Джонсън каза, че "според британския премиер Путин отдавна е преминал границата на варварството", но допълни, че въпросът дали Русия извършва геноцид е от компетентността на съда.

В отговор на журналистически въпрос за евентуалното изпращане в Украйна на противокорабни ракети, говорителят каза, че Джонсън има силно желание да увеличи военната помощ за страната. "Наясно сме с исканията на украинците да получат оборудване, с което да се защитят от кораби, и проучваме какво можем да направим", каза той, цитиран от Ройтерс.

Турция призовава за независимо разследване на кланетата в Буча и Ирпин

Турското посолство в Киев призовава за независимо разследване на кланетата в Буча и Ирпин в Украйна, предаде в."Хюриет дейли нюз".

"Снимките на клането, (публикувани) в пресата, идващи от районите около Киев, включително Буча и Ирпин, са ужасяващи. Споделяме болката на приятелския народ на Украйна", се посочва в съобщение на турското посолство, публикувано днес в Туитър.

"Взимането на прицел на невинни цивилни граждани никога не може да бъде прието. Установяване на отговорните чрез провеждане на независимо разследване по въпроса е основното ни очакване", се казва в съобщението.

"Турция ще продължи да работи за прекратяване на подобни срамни за човечеството сцени и за незабавно постигане на мир, както прави това от първия ден на войната", се посочва в съобщението, като се отбелязват усилията за постигане на решение между Украйна и Русия чрез преговори.

ЕС е готов да изпрати на място следователи за събиране на данни за военни престъпления

ЕС е готов да изпрати в Украйна следователи, които да подсилят събирането на доказателства за извършени военни престъпления и престъпления срещу човечеството в Украйна. Това съобщи председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен след телефонен разговор с украинския президент Володимир Зеленски.

Тя отбеляза, че Евроджъст и Европол са готови също да осигурят помощ на украинската прокуратура. Фон дер Лайен допълни, че се водят разговори за включване на представители на Международния наказателен съд.

По нейните думи руските военни, извършители на убийствата в Буча и на други места в Украйна, трябва да не остават безнаказани. ЕК ще осигури техническа и финансова помощ за разследването, добави Фон дер Лайен.