"Само ние се справихме с нелегалната миграция, най-ниската безработица, 3.7% постоянен растеж на БВП, 10% вдигане на доходите всяка година, много немски инвеститори. Имаме фискален резерв, валутен резерв, стабилен курс евро-лев, втори сме след САЩ по инвестиции в отбраната". Това заяви министър-председателят Бойко Борисов в началото на срещата си с премиера на Свободната държава Бавария Маркус Зьодер в рамките на Мюнхенската Конференция по сигурността.

"Аз пък мога да кажа, че единственият, който винаги остава на своя пост като премиер, независимо какво се случва, е Борисов. Всички в Европа се сменят, обаче един остава", обърна се премиерът Маркус Зьодер към българския министър-председател.

В рамките на срещата двамата премиери обсъдиха детайли по инициираната от тях среща между баварския и българския бизнес в София, която ще е допълнителен стимул за задълбочаване на двустранните икономически връзки. Министър-председателят Бойко Борисов изтъкна важността на доверието на баварския бизнес за търговия и инвестиции в нашата страна и подчерта, че България ще продължи да полага усилия в тази посока. Премиерите на България и Бавария бяха единодушни, че потенциал в задълбочаването на двустранните контакти има още в иновативните производства с висока добавена стойност и развитието на технологиите.

Снимка: Министерски съвет

Двамата правителствени ръководители изразиха задоволство и от интензивните политически контакти през последните години, както и динамичните връзки в областта на вътрешните работи, сигурността и туризма. Борисов и Зьодер обсъдиха актуалната миграционна политика на ЕС. "България контролира напълно ситуацията с миграционния поток и продължава да поддържа високо ниво на сигурност на външната граница на ЕС. Граничната сигурност остава наш приоритет", изтъкна българският премиер Борисов.

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов участва Трансатлантически форум, организиран от Християнсоциалния съюз

НАТО е най-успешният политико-военен съюз в историята, съществуващ вече над 70 години. Той гарантира сигурността на нашите страни и народи чрез постоянно адаптиране към новите предизвикателства пред сигурността, заяви министър-председателят Бойко Борисов в Мюнхен по време на Трансатлантическия форум, организиран от Християнсоциалния съюз.

Премиерът отбеляза, че Алиансът остава основен форум за политически консултации и сътрудничество между Европа и Северна Америка. "Независимо от някои различия, съюзниците винаги са демонстрирали способност да се обединят около основната задача да защитаваме и гарантираме съвместно сигурността на нашите народи", заяви българският министър-председател. По думите на Борисов трансатлантическата връзка има ключово значение за отстояването на общите ценности, сигурност и просперитет. "НАТО остава фундаментът на сигурността и отбраната на България и Европа", категоричен беше Бойко Борисов.

Снимка: Министерски съвет

Министър-председателят Борисов изтъкна, че страната ни работи активно и последователно със САЩ за развитието на българските въоръжени сили, тяхната модернизация, бойна готовност, мобилност и оперативна съвместимост със стандартите в НАТО. В контекста на стратегическото ни партньорство със САЩ, премиерът посочи, че България е готова да работи за развитието на взаимноизгодно индустриално сътрудничество и обмяна на технологии.

"България отчита важността на справедливото споделяне на разходите за колективна отбрана в рамките на НАТО и успешно изпълнява поетия ангажимент за повишаване на инвестициите в отбраната, договорен на Срещата на върха на НАТО в Уелс през 2014 г.", заяви още премиерът Борисов. Министър-председателят напомни, че с изплатените средства по договора за американските самолети Ф-16 през 2019 г. бюджетът за отбрана на България надхвърли 3% от БВП. Наред с модернизацията на българските ВВС, Борисов отбеляза и амбициозната програма на страната ни за превъоръжаване и на останалите видове въоръжени сили на Българската армия.

"НАТО и ЕС следва да запазят внимание върху развитията в Западните Балкани. България последователно подкрепя тяхната европейска и евроатлантическа перспектива", заяви още премиерът Борисов по време на форума. Министър-председателят беше категоричен, че тази перспектива е от ключово значение за сигурността, стабилността и бъдещето на този стратегически важен за евроатлантическата общност регион.

Снимка: Министерски съвет