Това съобщи говорителят на Белия дом Робърт Гибс, цитиран от Асошиейтед прес, на която се позова БТА. Гибс не разкри какви са тези четири сценария, които Обама ще обсъди днес със своя екип по въпросите на националната сигурност. Президентът все още не е взел своето решение, увери той, като уточни, че това ще стане след седмици. Според военни източници Обама е на път да обяви увеличение на американския контингент в Афганистан с десетки хиляди души, но вероятно не с 40 хиляди, колкото поиска командващият международните сили в тази страна генерал Стенли Маккристъл.
Очаква се президентът на САЩ Барак Обама скоро да обяви изпращане на още 35 000 американски войници в Афганистан и да поиска от съюзниците в НАТО да изпратят 4000 военни за обучаване на афганистанската армия, пише вестник "Таймс".
Според "Таймс" призивът на Обама ще бъде пренебрегнат от съюзниците. В момента само две държави - Турция и Великобритания - са готови да увеличат контингентите си в Афганистан. Това може да подрони авторитета на НАТО в тази страна, смята вестникът. На срещата на НАТО на 23 ноември в Брюксел ще бъде даден ясен отговор доколко сериозна подкрепа са готови да окажат на Обама неговите съюзници.
 "Ню Йорк таймс" пише, че министърът на отбраната на САЩ Робърт Гейтс, председателят на Съвета на началник-щабовете адмирал Майкъл Мълън и държавният секретар Хилари Клинтън се обединяват около предложение за изпращане на подкрепления от 30 000 или повече войници в Афганистан. Президентът Обама обаче остава неудовлетворен от получените отговори доколко енергично правителствата на Афганистан и Пакистан биха помогнали за прилагане на нова стратегия, отбелязва вестникът.