От "Българско лято" съобщават, че на 30 март са привикани в местната полиция всички техни застъпници в Ямбол и областта.

"МВР е започнало да привиква десетки хора, декларирали, че искат да бъдат застъпници и да гарантират честния вот. Любопитното е, че всички "профилактирани" са регистрирани от партията на Васил Божков "Българско лято", която се явява с мандатоносител БНО.", съобщават от партията. 

С партията се е свързала Румяна Станкова (един от застъпниците), която е разказвала, че призовката ѝ е връчена в 8:30 сутринта на 30 март и е трябвало да бъде в 9,00 часа в полицията. Затова се наложило да отиде с детето си.

Друга дама, която също е регистрирана за застъпник, обяснява, че призовките са получени късно снощи или тази сутрин. Едва когато хората се събрали в полицията установили, че всички са регистрирани за застъпници на една и съща листа, но че никой няма представа, за какво ги викат, съобщават от партията на Васил Божков. И допълват, че нямат конкретна информация дали това ще стане практика и в останалите места на страната.

"Бухалките продължават. Всеки от застъпниците ни в 31 МИР - Ямбол е повикан лично, за да даде показания, защо се е записал доброволно в защита на вота", коментират от "Българско лято". И излизат с конкретно питане:

"Задаваме въпрос на МВР - Ямбол: това практика ли е за всяка партия?"

Въпросът е по-скоро реторичен, тъй като до момента не е имало подобни сигнали, свързани с нито една от останалите листи. Вероятно връзката е, че Васил Божков и "Българско лято" са откровена опозиция на сегашните управляващи, за разлика от други партии, твърдят от партията.

Позиция по случая зае и председателят на "Българско лято" Борил Соколов, който е кандидат за депутат с №14 и водач на листата в 24 МИР - София.

"Бъдете смели - да спрем натиска и да си върнем държавата", написа той в профила си във Фейсбук.

 

Агитационен материал на ПП Българско национално обединение - БНО

Купуването и продаването на гласове е престъпление