"Български възход" и ГЕРБ-СДС се срещнаха в Народното събрание по инициатива на първата политическа сила, която ще получи и първия проучвателен мандат за кабинет, предава БТА. Срещата е от поредицата, които ГЕРБ-СДС инициира с парламентарните групи в Народното събрание.

По думите на Десислава Атанасова от ГЕРБ правителство на малцинството би могло да бъде избрано с оглед на заявките на някои политически сили, но няма да бъде в никакъв случай устойчиво, дълготрайно. Затова и ГЕРБ-СДС, като политическата сила, която първа ще получи мандата за кабинет, търсят консенсус по различни политики и приоритети, които да гарантират, че мнозинство ще стои зад определени решения. Тя отбеляза, че откакто работи 48-ото НС, въпреки противопоставянето на политическите групи, има начин и шанс за конструктивизъм и вземане на решения. Доказахме, че по теми от обществен интерес можем да възпроизведем решения, вкл. и с конституционни мнозинства, припомни председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС. Атанасова увери, че са готови публично да дебатират по програмата си за управление. Имаме и антикризисна програма, която в голямата си част вече сме реализирали, убедени сме, че инфлацията е не само привнесена, а преди всичко е неовладяна заради цените на енергоизточниците, посочи тя.

Основната тема, която засяга обществото, е за съставяне на редовно правителство, оттам нататък вече можем да говорим по всички останали теми, коментира Надежда Самарджиева от "Български възход", заместник-председател на парламента. Категорично считаме, че трябва да бъдат направени всички възможни опити да се сформира такъв кабинет и съответно той да гласува бюджет, заяви тя. И добави, че БВ би подкрепил предложения на ГЕРБ-СДС по отношение на бюджета, що се отнася до това да бъде по-стегнат, разходите да съответстват на приходите, дефицитът да не надхвърля три процента, да има ясно разграничаване на социално слаби и социално бедни, т.е помощите да не са "на калпак". Фокус за парламентарната група и партията са също средният и малък бизнес. От формацията държат постепенно да започне да се налага идеята за консервативен протекционизъм по отношение на националния бизнес. От политическата сила приветстват предложените от ГЕРБ-СДС мерки в сектор "енергетика".

Съставянето на работещ кабинет ще ни даде работещ парламент, смятат още от "Български възход". Според тях мнозинството и кабинетът не са самоцел, защото трябва да се справим с кризите - в момента и средносрочни, и от тази гледна точка един от приоритетите е присъединяване към еврозоната. Ние сме в ситуация, в която очакваме да получим широка обществена подкрепа за еврозоната, но всеки въпрос, който касае финансов преход за хората, е въпрос на доверие и отговорност, категорични са представителите на БВ.

Снимка: БТА

Бюджет в пленарната зала в момента не е добре да се внася, тъй като има риск от наддаване, което ще разиграят партиите, коментира Виолета Комитова (БВ). По думите ѝ той трябва да се прави от редовно правителство, за да може то да си го изпълнява. Тя поиска ГЕРБ-СДС да подкрепи техните предложения, свързани с капиталовите разходи - да не се дават пари за проекти на хартия, а срещу готови проекти.

Основният критерий за икономически растеж са инвестиции, не отричам, че трябва да прецизираме инвестициите на държавата, но не трябва и да решаваме проблема с дефицита само с ограничаване на капиталовите разходи, на свой ред обясни Кирил Ананиев от ГЕРБ-СДС. Той се обяви за строг контрол на публичните финанси.

Двете политически сили се разбраха да продължат срещите помежду си по секторни политики като здравеопазване, социална политика, публични финанси, правосъдие, Плана за възстановяване и устойчивост, европроектите.