Българският евродепутат от БСП/ПЕС Георги Пирински е гласувал "ЗА" общата Директива за командироване да се прилага и за международните шофьори, което е в ущърб на българските превозвачи, съобщиха от Съюза на международните превозвачи.

На 21 юни, 2018 г. на заседание на Комисията по социалната политика на Европейският парламент (ЕП) бе разгледана директива на ЕП и на съвета за изменение на Директива 96/71/ЕО за командироването на работници, в обхвата на която попада и текста, свързан с това, от тази директива да отпаднат мобилните работници от международния транспорт.

 От стенограмата на комисията се вижда, че българският евродепутат от БСП/ПЕС Георги Пирински е гласувал "За" общата Директива за командироване да се прилага и за международните шофьори. Текст, срещу който се обединиха целия транспортен бранш, всички български евродепутати, а Народното събрание гласува Декларация, подкрепена от всички политически партии.

В администрацията на Съюза на международните превозвачи (СМП) постъпи и писмо от Асоциацията на хърватските автомобилни превозвачи, които заедно с полското сдружение поискаха обяснение от нас "Как и защо се е случило това?" Съюзът на международните превозвачи е пълноправен член на Алианса, който се сформира от национални сдружения от Централна и Източна Европа с цел отстояване на обща позиция за промените в европейските регулации, съобщават още от Съюза.

В началото на седмицата Унгария, Хърватия и Полша изпратиха писма до своите представители в ЕП, с които ги призовават да предприемат действия, с които да гарантират свободата за предоставяне на услуги. Подчертават, че настоящата директива вместо инструмент за защита на работниците, ще бъде инструмент за протекционистки мерки.

СМП установи връзка с офиса на Пирински в Брюксел, откъдето било съобщено, че отговор по въпроса ще има след седмица!

Като национално отговорно сдружение, което повече от две години се бори с конкретни аргументи срещу ограниченията в готвените нови регулации на ЕС, изказваме нашето възмущение и огорчение от действията на евродепутата Пирински! Считаме поведението му за национално безотговорно и настояваме да обясни публично своите действия!, коментират от Съюза.

На прага сме на тежки и решителни преговори в ЕП по Мобилен пакет I. Идната седмица ще се вземат решения, които ще определят съдбата на българския международен автотранспорт. След действието на Пирински, повече от всякога изпитваме съмнения как и дали ще бъде защитен българският национален интерес в един от най-развитите сектори на българската икономика!, изказват съмнения от Съюза.