Останах с впечатление, че България върши огромна работа по охраната на външната граница на ЕС, което е от полза за останалата част от Европа. Това заяви министърът на имиграцията и интеграцията на Кралство Дания Ингер Стьойберг. Днес тя посети ГКПП Капитан Андреево, запозна се с работата на "Гранична полиция" и обходи граничните съоръжения със съседна Турция заедно с министъра на вътрешните работи Младен Маринов.

Тъй като е на първа линия, България поема и тежестта на осигуряването на сигурността на външната граница на ЕС. Моето впечатление е, че работата на граничните служби върви много добре и че се работи по един професионален начин, добави Стьойберг. След визитата си в Тристранния контактен център с Гърция и Турция тя оцени още, че и сътрудничеството със съседните ни страни също е много ефективно, както също така и това със страните членки на ЕС и с Фронтекс.

Дания подкрепя България за Шенген, подчерта вътрешният министър Младен Маринов. По неговите думи днешната визита е едно от нещата, които България прави, за да докаже, че е надежден партньор на Европа и че гледаме сериозно на задачите, свързани с охраната на външната граница на Съюза. Маринов допълни, че в кръга от теми в днешните разговори, освен вижданията по общо европейско решение за миграцията, са били укрепването на Фронтекс и неговото разширяване.

На журналистически въпрос на датски журналист министърът на вътрешните работи отговори, че България спазва строго правилата на ЕС и Конвенцията за защита на правата на човека при отношението към незаконно влезлите у нас мигранти, които търсят международна закрила. Ще бъда радостен, ако присъединяването ни към Шенген бъде заедно с Румъния, каза още Младенов в отговор на друг въпрос.

Той увери, че страната ни поддържа общо и цялостно решаване на въпроса с мигрантите в европейския контекст, като измеренията са надеждна охрана на външните граници, работата със страни - източници на миграция и решаването на проблема с тези мигранти, които вече са на територията на Европа. Трябва да се търси баланса между отговорност и солидарност, обобщи Младенов в отговор на питане за мигрантските квоти.

Директорът на ГД "Гранична полиция" главен комисар Светлан Кичиков увери, че към момента няма външен мигрантски натиск, а възпрепятстващото съоръжение по границата с Турция е в изправност като цяло. Той изнесе статистика, според която през миналата година има общо 12 500 опита на граждани на трети страни да влязат незаконно у нас, като около 800 от тях са били задържани. Тенденцията по негови думи са зачестили от втората половина на 2018 година опити за нелегално преминаване от Гърция у нас.