България ще се включи в тренировъчната мисия на Европейския съюз (ЕС) European Union Military Assistance Mission in Ukraine (EUMAM UА) за военно подпомагане на Украйна, съобщават от пресцентъра на Министерството на отбраната (МО). Решението взе Министерският съвет в изпълнение на решението на Народното събрание от 3 ноември т.г.

С приемането на това решение България затвърждава своята съюзна солидарност към общите усилия в подкрепа на международния мир и сигурност, заявиха вчера от пресслужбата на служебното правителството.

Тренировъчната мисия има "неизпълнителен" мандат, което означава без използване на сила и е с първоначална продължителност от две години, уточняват от МО. Целта е да бъде допринесено за подобряването на военните способности на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) чрез обучение и тренировка. Мисията ще предоставя на ВСУ индивидуална и колективна подготовка на тактическо ниво, специализирано обучение на личен състав, подготовка на бойни формирования за териториална отбрана и предоставяне на въоръжение, техника и боеприпаси за подготовка на формирования от въоръжените сили на Украйна, обясняват от министерството.

Подготовката ще се проведе на територията на Федерална Република Германия, Република Полша и други държави-членки на ЕС. Предвижда се и в обхвата на българското участие, след съгласуване с украинската страна, на територията на Република България да се проведе обучение с един модул за подготовка на бойни санитари - до 15 военнослужещи на месец, до четири модула в рамките на година, допълват от МО.

На вчерашното заседание на Министерския съвет служебното правителство отпусна още 6,7 млн. лева за хуманитарната програма в помощ на украинските бежанци, припомня БТА.