България ще участва в Програмата на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие за Украйна, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

Програмата - официално обявена по време на годишната министерска среща на ОИСР, състояла се на 7-8 юни 2023 г. в Париж, има за цел да подпомогне усилията на украинската страна в процеса на реформи по пътя ѝ към членство в ЕС и ОИСР. 

Дейностите и мерките, заложени в Програмата, са на обща стойност 16.5 млн. евро за целия четиригодишен период на нейното действие. Предвижда се финансирането да бъде изцяло с доброволни вноски от страните членки на ОИСР, кандидати за членство и партньори. България ще се включи в Програмата с доброволен финансов принос в размер на 60 000 евро. Финансирането ще бъде осигурено от бюджета на Министерството на външните работи.

Участието на България към програмата на ОИСР за Украйна ще бъде допълнително потвърждение на твърдия ангажимент на страната ни към подпомагане възстановяването и икономическото развитие на Украйна.

В допълнение, по-тясното ангажиране на страната ни с програми и инициативи на ОИСР ще допринесе и за процеса на присъединяване на България към Организацията - основен външнополитически приоритет на страната ни.

БТА припомня, че на 25 януари 2022 г. бе прието решение на Съвета на ОИСР за започване на разговори за присъединяване към организацията с България и останалите страни кандидати.

На 10 юни 2022 г. България официално получи своята Пътна карта за присъединяване към организацията, приета от Съвета на ОИСР по време на годишната министерска среща, която се състоя на 9-10-и юни 2022 г. в Париж.