По разпореждане на министъра на външните работи Светлан Стоев днес в МВнР бе извикан посланикът на Хърватия у нас Ясна Огняновац, съобщиха от пресцентъра на МВнР.

Посланик Огняновац е била приета от Румен Александров - генерален директор по европейските въпроси. Поводът - изявление на хърватския президент Зоран Миланович след Срещата на върха на Словения и Хърватия със страните от Западните Балкани, провела се на 17 май 2021 г. в Бърдо край Кран, в което той отправя остри нападки към политиката на България по отношение на евроинтеграцията на Република Северна Македония. В понеделник държавният глава на Хървания определи настояването на България за изпълнение на договора със Скопие за добросъседство като "престъпване" и "навлизане на чужда територия".

Пред посланик Огняновац генералният директор е определил като неприемливо и неоправдано изказването на президента Миланович, което предизвиква разочарование с оглед не само на отличния двустранен диалог между София и Загреб и единомислието по редица теми от Европейския и регионален дневен ред, но и предвид факта, че като непосредствени съседи на региона, България и Хърватия са естествено свързвани от общия интерес от реформиране, стабилизиране и скорошна интеграция в ЕС на страните от Западните Балкани. Било е подчертано, че този процес следва да бъде основан на собствените постижения на всяка една страна кандидат, при спазване на фундаменталните ценности на Съюза, включително на принципа на добросъседство.

Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев заяви днес, че напрежението между София и Скопие не е високо, атмосферата е положителна и българските, и македонските лидери искат приятелство.Заев се срещна днес в Брюксел с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, където е получил уверения, че всички държави членки искат възможно най-скоро да се състои първата междуправителствена конференция, която ще отвори пътят на Скопие към преговори за еврочленство. Заев очаква решение още на 22 юни, когато трябва да има Съвет по общи въпроси на Европейския съюз.