Министърът на отбраната Красимир Каракачанов, посланикът на САЩ в България Херо Мустафа и официални лица от Департамента по отбраната на САЩ и Министерството на отбраната на България участваха в работна среща днес, съобщиха от българското военно ведомство.

Намерението е да се даде ход на развитието на 10-годишен двустранен план за отбрана между България и САЩ. Алтън Биланд, директор на Отдела за европейска политика, Централна и Южна Европа, към кабинета на секретаря по отбраната на САЩ в Департамента по отбраната, се е присъединил към разговорите и ще участва в стратегическия диалог между САЩ и България утре. В хода на срещата е постигнато съгласие по основните точки на българо-американската "Пътна карта 2020 - 2030" и бърз график за нейното изпълнение.

Документът ще даде насоки на българското и американското ръководство в техните съвместни усилия за по-нататъшно развитие на способностите на Българската армия чрез фокусиране на усилията за сътрудничество в областта на сигурността, особено в сферата на отбранителните институции, ситуационната картина на морското пространство, киберсигурността и модернизацията на Въоръжените сили на България, се посочва в съобщението. Екипите по прилагане на стратегията изготвят проект на Пътната карта, който ще бъде разглеждан през април, а целта е окончателната версия да бъде подписана в София през септември.

Резултатите от днешната среща са конкретен пример за динамично развиващото се сътрудничество между България и САЩ в областта на отбраната, регионалната и глобалната сигурност, се заявява в пресъобщението от Министерството на отбраната.

Красимир Каракачанов и американският посланик Херо Мустафа

Снимка: МО