Това стана ясно на среща на министъра на външните работи Николай Младенов с представители на Българския културен център – Скопие (БККС), съобщиха от пресцентъра на МВнР.

Оттам споделиха притесненията си от нарастващия брой оплаквания, които получават от граждани на Македония с българско самосъзнание, че човешките им права са нарушавани.
„Ние не сме врагове на Македония. Искаме да видим страната колкото се може по-скоро член на ЕС и НАТО и подкрепяме процесите на демократизация”, заяви председателят на БККС Лазар Младенов.

На срещата са обсъдени възможностите за организиране на различни културни събития за българската общност в Македония.
Опазването на българския език и култура, историческата памет и традиции на сънародниците ни в Македония са сред приоритетите на външната ни политика”, обясни Младенов.
Сред дискутираните идеи бяха провеждането на редовни срещи между интелектуалци от двете страни, организиране на семинари с различна тематика, гостуване на театрални трупи, концерти и др.

Случаят със Спаска Митрова предизвика широка дискусия. Върховният съд на Македония присъди окончателно родителските права над детето на бащата. Това стана година след като Апелативният съд върна детето на Митрова, която има българско гражданство.

Между България и Македония съвсем скоро имаше напрежение заради скандалната македонска изложба, опитваща се да представи средновековни български ръкописи за македонски при гостуване в Кралския музей в Брюксел.

"Надявам се най-после политиците в Скопие да са разбрали, че не могат да влязат в историята, когато я манипулират, но със сигурност ще влязат в историята, изграждайки модерна, европейска и демократична държава, добър и уважаван съсед от всички в региона", коментира преди дни президентът Росен Плевнелиев.