"Нашите очаквания и желанието ни през 1997 г. беше България да бъде доста по-различна – най-вече в икономически, битов план. България има нужда не от поредни реформи, политически боричкания и конфликти – тя има нужда от модернизация. България не е модерна страна в много от секторите си“ - това заяви пред bTV тази сутрин вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството в периода 1997-1999 г. Евгений Бакърджиев.

Повод за разговора бяха събитията от 4 февруари – на този ден преди 24 години БСП върна мандата за съставяне на правителство. Мандатът беше връчен на ОДС и това беше първото правителство, изкарало целия си мандат в новата демократична история на България.

Малко преди това цялата страна беше скована от безпрецедентна и до днес национална стачка. По думите на Бакърджиев 1/3 от българите, които днес са на възраст около и под 30 години, не си спомнят за тези събития и не си дават сметка, че без това настоящето не би било същото – пътуванията, ученето и работата в чужбина, европейските проекти и субсидиите.

Той си спомни, че същата вечер е бил поканен в БНТ, за да обяви края на стачката и да бъдат премахнати барикадите в цялата страна и да бъдат отворени подстъпите към градовете.

„На 4 февруари приключи един народен бунт. България, ако не беше поела по този съвсем различен път с управлението на СДС и ОДС, сега можеше да има съдбата на Армения, Молдова или в най-добрия случай – на Украйна. Аз не мисля, че това щеше да е добро развитие на нашата страна. Според мен този преход от социализъм към демокрация, за който няма никъде учебници, беше проведен във всяка държава по различен начин. Имахме много ентусиазъм и много наивност, че до 10 години ще се извърви преходът. Виждаме, 31 години по-късно има още много работа, България е най-бедната, смъртността е най-голяма, икономически сме най-зле“, добави Бакърджиев, който призна, че неговото политическото поколение е допуснало не една грешка.

Той коментира и сегашната политическа обстановка, като заяви, че „винаги, когато президент и премиер са заставали един срещу друг – това не носи полза никому“. И се обяви срещу "всички крамоли, всички опити политиците да се бият за надмощие".