Правителството освободи Георги Терзийски като областен управител на област Ловеч, за да бъде назначен за председател на УС на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). За рокадата се разбра късно вчера.

"Господин Терзийски е с административен опит и смятам, че ще се справи с предизвикателството да оглави Агенцията", заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, цитирана от пресцентъра на ведомството.

По думите й АПИ има няколко важни задачи и една от тях е извършването на цялостна реформа в пътните такси. Това е изцяло нова за България реформа, която изисква пълна мобилизация на Агенцията и която ще допринесе за събирането на повече средства, с които да можем да ремонтираме, рехабилитираме и изграждаме републиканската пътна инфраструктура, подчерта министърът.

Според нея другият важен ресор на пътната агенция е изграждането на нови магистрали и нови пътища.

В Управителния съвет на АПИ е назначен и нов член - това е Радослав Влахов, съобщи Аврамова. Тя уточни, че заедно с бившия шеф на АПИ Дончо Атанасов, който сега е член на УС и има дългогодишен опит в пътния сектор, новият ръководен екип на Агенцията ще се справи с всички предизвикателства.

Във връзка с въвеждането на електронната система у нас министърът заяви, че няма държава, която да е въвела такава система за един ден и това е процес, който ще продължи през цялата 2019 г.

На мястото на Терзийски за областен управител на Ловеч е назначена Ваня Събчева, съобщи пресцентърът на кабинета.

Тя е изпълнявала длъжността в периода 2011-2013 г. От 2017 г. до момента е заемала поста главен секретар в областната администрация.