"Заедно видяхме изявлението на нашите военни, че С-400 не само са разположени, но и застъпили на бойно дежурство" в Сирия, заяви Песков.

Тези негови думи бяха в отговор на молба да коментира думите на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, че Турция ще разглежда като агресия евентуална атака със С-400 срещу турската авиация.

"Колкото до прозвучалите квалификации от този вид, за нас безспорно най-важното е да квалифицираме окончателно действията, извършени спрямо нашия свален самолет, да квалифицираме какво в случая е направила турската авиация", каза Песков, цитиран от ТАСС и БТА.

Запитан от Си Ен Ен дали оценява прехвърлянето от Русия на зенитно-ракетен комплекс С-400 "Триумф" в Сирия като заплаха за Турция и други членове на оглавяваната от САЩ коалиция, Ердоган отбеляза:

"Както знаете, Русия отдавна подкрепя Сирия в областта на отбраната, още от времето, когато управляваше бащата на (Башар) Асад. Русия е продавала или предавала на Сирия подобни ракетни системи. Невъзможно е да се твърди, че това вече не е било направено миналата година."

Москва изпрати във военновъздушната база Хмеймим в Сирия, където държи авиационна групировка, системи С-400, след като турските ВВС свалиха във вторник руски бомбардировач. Единият летец загина, другият бе спасен и доставен в базата.

Ракетната система се изпраща за "да се осигури противовъздушна отбрана по всички направления", обяви на 25 ноември руското министерство на отбраната.

Русия иска схема на обекти, които да не бомбардира

Руският президент Владимир Путин поиска Франция да състави карта, която да показва къде се сражават групировките, водещи борба с организацията "Ислямска държава" в Сирия, за да не бъдат бомбардирани от военновъздушните сили на Русия, заяви днес френският външен министър Лоран Фабиюс, цитиран от Ройтерс и БТА.

Путин и френският президент Франсоа Оланд се разбраха вчера на среща в Кремъл за нанасяне на удари само срещу "Ислямска държава" и други джихадистки групировки в Сирия.

Министърът заяви още, че Франция може да изпрати специални части в Сирия, но че евентуално такова решение няма да бъде обявено публично.