Лидерът на ДСБ и съпредседател на "Демократична България" Атанас Атанасов призова за приемане на отделен закон за правомощията на служебните правителства. Идеята си Атанасов разви по време на дебатите по редакцията на основния ни закон, които текат повече от шест часа в пленарната зала, в последния работен ден на парламента преди изборите.  Промените са внесени от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС.

"Между двете четения ще предложа в Конституцията да има текст, че Народното събрание трябва да приеме закон за дейността на служебните правителства", заяви Атанас Атанасов. Той уточни, че в този закон ще се разпишат много ясно и конкретно какви са правомощията на служебния кабинет.

За отделен закон за служебните правителства говори по-рано и лидерът на БСП Корнелия Нинова.

"За служебното правителство - тръгнахте с голямата кошница да ограничите такъв кабинет, водени от обективни причини, но приключвате с празни ръце, защото предлагате само служебният премиер да бъде избиран между ръководителите на Българската народна банка (БНБ), Конституционния съд и Сметна палата", каза тя. И подчерта, че работата на един служебен кабинет зависи само от неговите правомощия, а в тази посока предложения няма. "Истинското решение е да бъде записано, че правомощията на служебния кабинет се определят със специален закон за служебния кабинет", предложи лидерът на БСП, цитирана от БТА.

Атанасов от своя страна заяви, че личното му мнение е, че няма нужда от главен прокурор. "Така е функционирала системата в Царство България, фигурата на главния прокурор е заимствана в Народна Република България от Съветския съюз и се превърна в сериозен проблем за функциониране на прокуратурата", отбеляза той.

Сред промените в Конституцията, които обсъждат депутатите, освен възможността депутати и министри да бъдат с двойно гражданство, се обсъждат и предложенията за разделяне на ВСС на две, а служебният премиер да бъде назначаван от президента, но да бъде избиран между председателите на НС, КС и управителя на БНБ. Идеята за вписването на 24 май като национален празник в основния ни закон също е сред предвидените редакции. Срещу промените се обявиха от опозицията, а срещу някои от тях - и от ГЕРБ.

По въпроса за правомощията на президента от ГЕРБ се изказаха против отнемането на възможността държавният глава да издава указа за назначението на тримата големи. Декларира го Александър Ненков. От партията се обявиха и против отмяната на националния празник, и против възможността да отпадне забраната за двойното гражданство за хора на висши държавни длъжности.

Сблъсъкът за двойното гражданство

"Лоялността се охранява с други способи", каза Цонева по повод опасенията, че висш държавник на висок пост може да не е лоялен към България. По думите й сегашната забрана ограничава правата на сънародниците ни в чужбина.  

Според Явор Божанков дали такъв човек би действал срещу нашата държава е предмет на службите. Едва ли чуждата агентура издига табела "аз съм двоен гражданин", не прие той критиките. "Дължим им тази възможност на сънародниците ни зад граница", категоричен е Божанков. 

"Не знам на кого какво дължим. Апелирам да сме много внимателни", репликира Александър Ненков, след като Цонева и Божанков от ДБ призоваха да бъде дадена възможността на българската диаспора зад граница да заема високи държавни постове у нас.

Да не се окаже, че ще имаме министър-председател или президент от Турция, който не може да намери България на картата, противопостави се и лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов. Той настоя да разбере защо е променлива позицията на ИТН по темата.

В отговор Тошко Йорданов обясни, че те подкрепят да отпадне забраната за двойно гражданство на висша държавна длъжност, но само за наши сънародници от държави в Европейския съюз. "Ние смятаме, че българи с двойно гражданство трябва да могат да изпълняват обществени длъжности, само от ЕС обаче", подчерта депутатът от ИТН.