Ще бъда водач на листа в 23-ти МИР в София. Това заяви в "Тази сутрин" по bTV съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов. По думите му сълидерът Христо Иванов ще бъде също водач на листа в столичен район. Той допълни, че все още е рано да се говори за коалиции в бъдещия парламент.

"Този вот е "за" или "против" корумпираната Борисова държава. Сложете едни ръкавици и една маска и въпреки всички заплахи, идете и гласувайте. Управляващите имат интерес от ниска избирателна активност, защото чиновническата армия чака", призова Атанасов.

Съпредседателят на "Демократична България" обясни, че лидерът на БСП Корнелия Нинова е разговаряла с Христо Иванов и е предложила опозицията да координират наблюдателите си в деня на вота, за да се ограничи възможността за манипулации.

"Демократична България" няма да участва в правителство на Бойко Борисов или Корнелия Нинова. Ние претендираме да получим мандат от президента за съставяне на кабинет и правителство. (...) Ние претендираме БСП да подкрепят наше правителство, но ние няма да подкрепим правителство на Корнелия Нинова", коментира Атанасов.

Относно факта, че "Демократична България" се регистрира първа в ЦИК за изборите на 4 април, Атанасов обясни, че политическата сила е готова за избори още от лятото, защото са очаквали предсрочен вот.

Атанасов заяви, че имат сериозни притеснения относно организацията на изборите. "Виждаме, че здравният министър всеки ден има някъде кампания, щял да се кандидатира за народен представител, а здравен протокол за провеждането на изборите все още няма. Това се прави умишлено, основната цел на управляващите е да ограничат избирателната активност", допълни той.

Относно инцидента на бул. "Иван Гешов", където 16-годишно момче загина след токов удар, Атанасов заяви, че ако районният кмет Димитър Божилов, който е от "Демократична България", се окаже виновен - ще поеме политическа отговорност. Според него обаче той няма отношение към електрозахранването.