"Първо, защото там църквата е част от службите. А и Путин, и Кирил са били колеги в КГБ - трябва да си помагат. Това мероприятие, което беше разгърнато, е в класически КГБ-стил. Той така и така ще си победи... Но населението на Русия трябва да бъде надъхвано в "нощта на Русия" – ракета в Космоса, която никой не може да прихване, украинците да имат много здраве, че ще им върнем Одеса, а на българите - неблагодарниците - да им нашокаме канчетата", коментира пред bTV ген. Атанасов, който е бивш шеф на  Националната служба за сигурност.

По думите му скандалът е очевидна пропаганда "за вътрешно ползване", защото разговорът е "прожектиран" там, а не тук.

Лидерът на ДСБ изтъкна, че в същото време още на другия ден премиерът Бойко Борисов звъннал на Путин "да му обещава" АЕЦ "Белене".

"Борисов и Румен Радев трябва да почерпят Валери Симеонов, защото той с неговото непоръбено поведение на практика ги остави в сянка и те са се свили като мишки", каза Атанасов по повод скандалните реплики на вицепремиера, че Кирил е "цигарен патриарх" и "второразрядно ченге".  

Той попита защо Радев за толкова дни не излезе да каже какво мисли по отношение поведението "на този човек" (патриарха на Русия - б.р.).

По повод намеренията за промени в Наказателния кодекс за неизбежната отбрана Атанасов каза:

"За какво да се хванат: трябва да изменим закона! Ама кой закон да изменим? Нещо, което е обявено от римското право, Каракачанов и не знам си кой да го изменят."

Той изтъкна, че по този въпрос безпрецедентно дори главният прокурор Сотир Цацаров и председателят на ВКС Лозан Панов, които от години спорят за съдебната система, са застанали на една страна - против такива промени.

"Години наред службите, МВР показват абсолютна неспособност да се противопоставят на тези събития, на това, което се случва с битовата престъпност.  И то, при условие, че държавата 10 години се управлява от хора, на които им сложихме етикет, че уж са най-успешните в службите", добави лидерът на ДСБ. 

Атанас Атанасов нарече адекватно действие това, че ДБГ замразяват членството си в Реформаторкия блок и настояха за оставка на Борисов.

"Очевидна е нуждата на концентрация на десни сили поради липса на алтернатива – това съвсем скоро ще се случи. А кои ще бъдат, ще видим... Когато имаме конкретни новини – и това няма да е толкова далече, ние ще ги обявим", каза той.