Лидерът на ДСБ и заместник-председател на Народното събрание Атанас Атанасов изрази възмущение от избора на прокурорската квота във Висшия съдебен съвет /ВСС/. С пост в социалната мрежа коалиционният партньор на Христо Иванов призова направо за премахването на длъжността "главен прокурор" в България.

Причината - във ВСС избрали прокурор, който навремето постановил арест за Атанасов. Депутатът визира Владимир Чавдаров, апелативен прокурор на Апелативна прокуратура- Варна, който в неделя получи най-много прокурорски гласове при повторния вот - общо 426, и стана член на квотата им във ВСС. Като представител на законодателната власт, която няма право да се меси в решенията на съдебната, Атанасов изрази категоричното си неодобрение на този избор в профила си във Фейсбук.

"Бившият военен прокурор Владимир Чавдаров е избран за член на ВСС от прокурорската квота. Това е човекът за поръчки още от времето на Филчев, който ме арестува за това, че съм изготвил прословутия Доклад за корупция по високите етажи на властта, който доведе до смяната на десет министри от кабинета на Иван Костов", оплака се лидерът на ДСБ в профила си във Фейсбук.

Атанасов намеква и за руска връзка тогава, която разкрил.

"Докладът съдържаше данни за връзки на политици с руските специални служби. Българският съд тогава определи задържането ми за незаконно и впоследствие бях оправдан по това дело на три инстанции", пише съпредседателят на "Демократична България". Той упреква избраника на прокурорската гилдия, че е служил вярно на трима главни прокурори.

Скрийншот: Фейсбук

"По-късно прокурор Чавдаров беше награден с поста Апелативен прокурор на Варна. Днес този заслужил герой на прехода получава поредното си назначение за вярна служба на триадата Филчев - Цацаров - Гешев.

Длъжността "Главен прокурор" трябва да се премахне!", категоричен е лидерът на ДСБ, самият той - бивш прокурор.