Раздорът между "Атака" и НФСБ продължава. След като вчера НФСБ поиска отстраняването на Волен Сидеров като председател на парламентарната група на Патриотите, днес от "Атака" заговориха, че би могло да се мисли за отстраняването на Валери Симеонов като вицепремиер.

Самият Сидеров не коментира темата, тъй като отсъства заради посещението си в Молдова.

Снимка: Булфото

"Това е една прекрасна проява на лош вкус от страна на колегите. Има си място, където тези неща може да се коментират и това е коалиционният съвет. След като е повдигнат въпросът за оставката на г-н Сидеров, защо да не се иска оставката и на г-н Симеонов?", запита риторично депутатът от "Атака" Николай Александров.

Той бе категоричен, че причина за кризата в отношенията между двете партии е позицията на вицепремиера Симеонов за статута на украинската църква.

"Винаги войните в световен мащаб са се водили поради две причини - религия и ресурси. Не може така лесно да се заиграват с религиозните карти, разберете! Не отива, на когото и да е, било то редови депутат, вицепремиер или премиер, да го прави толкова с лесна ръка", заяви Николай Александров.

Противоречията между "Атака" и НФСБ са принципни, но няма да повлияят на стабилността на правителството, допълни професор Станислав Станилов.

"Между "Атака" и НФСБ има дълбоки и огромни различия - те са русофоби, ние сме русофили. Това е ясно. Това, обаче не касае нашето коалиционно споразумение.

Ние не сме казали, че ще решаваме този проблем в коалицията. Той не може да бъде решен".

"Атака" не се готви да напуска "Обединени патриоти" и няма да прави предизборен съюз с Николай Бареков, допълни Станилов.

"Няма коалиция с Бареков. Бареков е човекът от консервативно-реформиския алианс, който покани "Атака" да кандидатства за членство в този алианс. Той покани и НФСБ и ВМРО да се кандидатират, ако искат. Никъде не е казано, че ще имаме обща листа с Бареков и че Бареков ще бъде кандидат".

Спирането на програмата на партийната телевизия "Алфа" и излъчването на кратки съобщения на черен фон бе определено като "добър журналистически похват".

На коалиционен съвет ще си кажем всичко, което има, каза секретарят на ПГ на "Обединени патриоти" и заместник-председател на НФСБ Борис Ячев.

"Да говорим през медиите и публичното пространство не е нормално. Очакваме да има коалиционен съвет, на него ще си кажем всичко", каза Ячев.

На въпрос ако на този коалиционен съвет се обсъжда оставката на вицепремиера Валери Симеонов, Ячев поясни, че всички варианти са възможни, ще се обсъжда и ще се вземе решение.

Dir.bg пропомня, че лидерът на НФСБ Валери Симеонов заяви вчера, че не е изключено и да напуснат коалицията "Обединени патриоти" след като партията му свали доверието от Волен Сидеров като председател на парламентарната група. Причина са недопустимите, според него нападки на лидера на "Атака", отправяни от ефира на партийната телевизия. По думите му на практика каквото и да е решението на коалиционния съвет за неговата партия, Сидеров вече не е председател на групата.

Симеонов обяви също, че що се отнася за НФСБ на предстоящите избори за Европейския парламент ще участва самостоятелно.