За първи път в България се почита паметта на руските воини, загинали във Втората световна война, в деня и часа, когато започва нападението на Хитлеристка Германия срещу Русия. Инициативата бе организирана от "Атака" и се проведе точно в 4 часа сутринта на 22 юни пред Паметника на Съветската армия в София, съобщиха от партийния пресцентър.

Лидерът на партията Волен Сидеров и други депутати поднесоха венци, докато на мястото беше изписано с цветя "Помним", а със свещи бяха отбелязани дните на военния конфликт.

"Вечна памет на всички войници и офицери, загинали за свободата на Русия и Европа. Когато говорим за тази дата, трябва да кажем задължително, че през цялото време тази военна агресия на Хитлер беше подготвена, финансирана и насочвана от Запада", припомни историческите факти Сидеров.

Той уточни, че най-големият спонсор на Третия райх е бил англосаксонският Запад.

"Англия, Франция и САЩ правиха всичко възможно Германия да се милитаризира. Английски и германски фирми участваха в германски химически и военни концерни, без които милитаризирането на Германия беше невъзможно", поясни председателят на "Атака".

Снимка: "Атака"

По думите му Запада си "затваряше очите" за всички нарушения на Хитлер по международните договори.

"През 1938 г. същият Запад подари на Хитлер две суверенни държави - Чехословакия и Австрия. Дори, когато уж започна война с него, същият Запад не водеше истински военни действия срещу Германия. Всичко това беше с цел да се насочи Хитлеристка Германия към Русия и тя да бъде унищожена, само че Русия устоя. Русия защити не само Отечеството си, но спаси и Европа от тъмните сили на хитлеризма. Време е също така да се признае ролята на Сталин като държавник и главнокомандващ за тази победа", обобщи той.

Директорът на Руския културно-информационен център у нас Павел Журавльов, който присъства на събитието заедно с представители на Съюза на ветераните, благодари за отбелязването на тази дата.

"Радваме се, че в България има хора, които все още помнят тези страници на историята", каза още той, допълниха от "Атака".