Групата на "Атака", оглавявана от собственика на телевизия СКАТ Валери Симеонов, се трансформира в нов политически субект - групата на независимите, предаде БГНЕС. 
Председател на новосформираната общинска група е Валентин Касабов. Верни на Атака остават Димчо Грудев и Деян Стойков.
Валери Симеонов пръв даде телевизионна трибуна на сегашния лидер на Атака Волен Сидеров. В телевизия СКАТ Сидеров водеше всеки ден собствено публицистично предаване.
Подкрепата за управлението на страната е всъщност подкрепа за ДПС, смята вече бившият водач на общинските съветници от "Атака" в Бургас Валери Симеонов, цитиран от БТА. Това е и един от мотивите за излизането на 10 души от 13-членната група на "Атака" в Общинския съвет. Вече не припознаваме партия „Атака” като политическия субект, в името на който сме влезли в Общинския съвет - Бургас. Действията на „Атака” София в последните четири месеца са меко казано необясними. Те не отговарят на принципите на партията и на програмата и са изцяло в услуга на управляващата партия, допълни Симеонов. До момента правителството не е потърсило отговорност за нарушенията, извършени от ДПС и от нейния лидер, заяви Симеонов. Най-голямата тежест на битката срещу БСП и ДПС я изнесе СКАТ – точно една телевизия я изнесе. Чак след това – „Атака”. Но всички негативи ги понесе СКАТ” – каза Валери Симеонов, цитиран от  "Фокус".
Групата на "Атака" в Общинския съвет в Бургас е поискала отчет за дейността на бургаските общински съветници. Симеонов обаче каза, че не дължи такъв и няма да се яви, тъй като нито той, нито неговите колеги били избрани от ръководството на партията или пък от лидера й Волен Сидеров. Отчет съветниците дължали само на избирателите.
Валери Симеонов каза, че групата в Общинския съвет е отворена за всеки, който отстоява принципите на националистите и работи за интересите на града. Той обаче обясни, че разширяването на групата не е цел на напусналите „Атака”. Няма да работим за разцеплението на „Атака”, отговори Симеонов на въпрос дали има информация за подобни настроения по други места в региона и страната.
 Достойното поведение изисква, когато си влязъл с бюлетината на „Атака” и напускаш общинската група на партията, да напуснеш и общинския съвет, а не да ставаш независим. Решението на група общински съветници в Бургас да напуснат групата на партия „Атака” е типичен пример за липса на достойнство. Това коментира лидерът на партията Волен Сидеров.Ръководството на "Атака" настоява общинските съветници от партията в Бургаския общински съвет да се явят на отчет за дейността си през последните две години в централата на партията на ул. "Врабча"1 в София на 18 ноември.

Вижте видео от пресконференцията на Валери Симеонов