"Никаква опция не може да бъде отхвърлена, когато става дума за доброто на България". Това каза пред NOVA вицепремиерът и финансов министър Асен Василев в отговор на въпрос дали може той да оглави правителство, ако се завърти рулетката и мандатът за съставяне на кабинет отново бъде връчен на "Продължаваме Промяната".

"В момента съм на поста, на който най-много мога да допринеса за развитието на страната", каза още Василев. На въпроса готов ли е да стане премиер, той каза: "Не".

"Няма смисъл да изпреварваме събитията. Нека видим какво ще стане на вота. След това, когато дойде първият мандат, ще видим как ще реагираме. В това число и на база каква подкрепа може да се намери от депутатите в парламента", коментира вицепремиерът.

Относно условията за коалиционно правителство, предложени от Бойко Борисов, Василев каза: "Ние в коалиция с г-н Борисов няма да влезем".

Управляващата партия нямало да участва и в експертен кабинет.

Василев каза, че ако правителството падне и го наследи коалиция на ГЕРБ, ДПС, "Възраждане" и ИТН, ще протестира.

Репликата му към опозицията днес - че "Икономическата им философия е: "Да го духат бедните", е била плод на емоции", каза още Василев.

"Извиних се за нея. Но помолих и ГЕРБ да се извинят за последните 12 години икономическа политика, която провеждаха. Тя е в ущърб на българските граждани. Драматично увеличи разликата между бедните и богатите. Има абсолютно грешно разпределение на ресурсите", каза Василев.

Относно очакванията му как ще се гласува на вота на недоверие, финансовият министър заяви: "Не мога да ви кажа в момента колко хора и как ще гласуват, това е на тяхната съвест. Сега всеки депутат носи тежък кръст - дали ще хвърли цялата страна под автобуса", коментира още той. По думите му "депутатите не са машини за гласуване" и не трябва да получават дистанционно "инструкции какво да правят".

Обрат: "Продължаваме промяната" няма да издига свой кандидат за нов председател на Народното събрание

"Нямаме кандидат", зави пред Нова тв вицепремиерът Асен Василев. Така той обори изявлението от тази сутрин на настоящия зам.-председател на парламента Мирослав Иванов, който каза, че ПП отново ще издигне за поста освободения миналата седмица Никола Минчев.

"Г-н Минчев има пълната подкрепа, моя и на цялата парламентарна група. Той е абсолютно достоен кандидат и си върши прекрасно работата. Вярвам, че ако бъде избран отново за председател на НС, ще я върши с професионализъм и достойнство. Не виждам много опции пред опозицията да предложат човек, който би се справил по-добре от него и който би имал по-високи нравствени, морални и професионални качества", обясни Иванов.