Служебният кабинет да си изпълни задължението по Конституция и да внесе за разглеждане в парламента проект на Закон за държавния бюджет за 2023 година. Това призова на брифинг в парламента Асен Василев, съпредседател на "Продължаваме Промяната" (ПП), цитиран от БТА.

На въпрос за връчването на мандатите от президента Румен Радев и обявеното намерение да не се бърза, Асен Василев коментира, че една от основните работи на този парламент, свързана с приемането на бюджета за догодина, няма да бъде свършена, защото Министерският съвет, който президентът е назначил, няма да внесе проектозакон за бюджета за 2023 година. Той бе категоричен, че удължаването на действието на настоящия бюджет е сигнал, че държавата може да се финансира с него безпроблемно и догодина.

"Всички тези страхове, които се насаждат за 11 млрд. лв. дефицит и 16 млрд. лв. дълг, са безпочвени", категоричен бе Василев. По думите му щом служебният кабинет смята, че текущият бюджет може да се използва и за догодина, това означава, че и текущият дефицит би стигнал за догодина. Това означава, че и текущата разходна част плюс допълнителните приходи биха стигнали, така че да може и догодина да се финансира държавата безпроблемно, заяви Василев.

Това, което има изготвено като проектобюджет, и което няма да бъде внесено в парламента, както стана ясно, е с приходи, подценени с четири милиарда лева и, както разбрахме днес, с разходна част, която е увеличена с 11 млрд. лева и включва три милиарда увеличение на капиталовите разходи, над текущата капиталова програма, която беше безпрецедентна в историята, коментира Василев и настоя служебният кабинет да внесе проектозакон за държавния бюджет.

В отговор на въпрос дали с удължаването действието на текущия бюджет не се удовлетворяват исканията на ПП, предвид заложените в настоящия бюджет мерки, Венко Сабрутев от ПП коментира пред БТА, че Министерството на финансите е длъжно да внесе за разглеждане в Народното събрание един от дебатираните три варианта на бюджет за догодина. По думите на Сабрутев единият вариант е за разточителен проект на бюджет, в който се планират милиарди дългове, вторият вариант е консервативен, и третият вариант - продължаване на миналогодишния бюджет.

Продължаване на миналогодишния бюджет означава Министерството на финансите да внесат предложение, с което да се удължи срокът на действие на настоящия бюджет, допълни той. Това е ясно доказателство, че нашият бюджет е добър и че тези глупости, които се изговориха днес в пленарна зала, за големи дефицити, не са верни. Всъщност се оказва, че ние ще завършим с до два процента дефицит, което означава, че в най-кризисната година, ние сме докарали рекорден ръст на икономиката и минимален дефицит, който е в рамките на европейските правила, добави Сабрутев.