4 милиарда бюджетен дефицит е възможен с цялата социална рамка и дори при повече разходи можем да се вместим в 3% дефицит. Това заяви Асен Василев в предаването "Още от деня" по БНТ.

Според Василев сметките за електроенергия тази година ще са същите като тези от предходната, но останалите стоки са по скъпи. Това по негови думи е инфлацията, решението за която е вдигането на дохода, а не орязването на социалната рамка.

"Ние сме опозиция. Опозицията, обикновено не взема бюджетна или правна комисия. Доколкото знам за комисиите е имало разбирателство. Спорът днес е бил за зам-председателските места на по-малките партии. Въпросът е кои от другите 5 партии и къде получават места", каза Василев по повод неразбирателствата в парламента от днес.

Съпредседателят на "Продължаваме Промяната" обеща политическата група да работи активно във всички комисии и още по-активно в онези, които ще оглавят. Стана ясно, че от втората политическа сила е била дадена заявка да оглави антикорупционната комисия, но по логиката комисията да бъде поета от партия, която не е участвала в управлението, председателят ще бъде от "Български възход".

"Надяваме се председателят от БВ да даде ход на комисията, така че максимално бързо тя да заработи", каза Василев.

Позицията на ПП по повод закононопроекта за хартиените бюлетини, който вероятно скоро ще бъде внесен в НС и подкрепен от ГЕРБ и БСП, остава твърда.

"Нашата позиция е ясна още от миналата година. Ние сме против. Връщат един много стар процес, който дава възможност за много манипулации. Със сигурност нямаме единомислие по тази тема", категоричен беше съпредседателят на политическата група.

Според Василев е много рано да се говори за втори или трети мандат. По негови думи от ГЕРБ ще се опитат да съставят кабинет и това не е невъзможно да се случи. Той подчерта, че в рамките на предходното НС политическата група на "Продължаваме Промяната" е имала същия брой народни представители, какъвто днес имат от ГЕРБ-СДС - 67, но въпреки фрагментарността на парламента са успели да сглобят кабинет без участието на ГЕРБ.

"Обещахме на нашите избиратели, че няма да подкрепим кабинет на ГЕРБ и ще изпълним това си обещание", допълни Василев.

По негови думи втората политическа сила ще остане конструктивна опозиция, но това не е причина ГЕРБ и ПП да не отстояват заедно общи позиции там, където те съществуват.

Депутатът заяви, че изборът на Вежди Рашидов за председател на НС е бил "замитане на напрежението под килима". Той вярва, че след оттеглянето на кандидатурите за поста на председател на парламента от ПП и ГЕРБ в НС са били на път да открият правилния тон.

"Смени се тонът в зала - стана много по-малко нападателен, много по-консенсусен. Видя се, че със сила нищо не може да се прокара. Ако този процес беше продължил, щеше да се стигне до избор на истински председател на НС и да бъде много по-лесно да се състави кабинет", завърши Асен Василев.