Екоминистърът Асен Личев назначи днес Зинка Стойкова за директор на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Бургас. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите.

До този момент тя е била началник на отдел "Атмосферен въздух, вредни физични фактори, води, опасни химични вещества и КПКЗ" в дирекция "Контролна и превантивна дейност" в РИОСВ-Бургас.

Ден по-рано стана ясно, че Асен Личев отстранява досегашния директор Детелина Иванова. Тя беше уволнена затова, че е издала становище, на базата на което, предишният министър на околната среда и водите Емил Димитров е отменил пълната забрана за строителство в природна забележителност "Пясъчни дюни" в местност "Каваците".

Междувременно Детелина Иванова заяви, се чувства обидена от начина, по който е била уволнена от служебния министър на околната среда и води Асен Личев.

"Приемам решението на министъра, но начина, по който бях квалифицирана като негодна да управлявам РИОСВ-Бургас е обиден, предвид професионалния ми път, който датира на повече от 20 години в РИОСВ", каза Детелина Иванова на брифинг в Бургас.

Министър Личев е бил подведен, за да вземе това решение, тъй като заповедта за изменение е също толкова рестриктивна, колкото и предходната заповед, която е от 1984 г. и в годините е показала, че тя не може ефективно да бъде приложена", коментира още тя.

Според нея, предложеното изменение освен, че забранява строителство, забранява и поставянето на преместваеми обекти в защитената територия, като прави изключение само за района на бившите къмпинги "Веселие" и "Каваци", и за обслужване на морските плажове.

"Министър Личев не пожела лично да се срещне с мен и да чуе моите мотиви. Аз няма да се възползвам от правото си да остана като експерт в РИОСВ - Бургас. Моето решение е да напусна институцията", заяви още Детелина Иванова.

Според бургаски медии назначаването на Зинка Стойкова било изненадващо, тъй като се очаквало на поста да се завърне Таня Манолова.

Тя бе дългогодишен заместник-директор на регионалната екоинспекция в Бургас. От 2014 година за кратко е директор след отстраняването от поста на Антони Иванов. Тя е експертът, подписала разрешенията за строителството на скандалната подпорна стена и хотелския комплекс в защитената местност "Алепу". Това вероятно е причината министър Личев да се откаже да върне Манолова на поста, уточняват местните медии.