Това е пределната възраст според последните изменения на Закона за отбраната и въоръжените сили, съобщи Дарик радио.

Ген. Пламен Студенков е на поста шеф на Служба „Военна информация" в Министерството на отбраната от 2002 г. Рапортът е подаден на 14 юли. В момента тече едномесечното предизвестие на ген. Студенков за напускането на поста, през което време той е в отпуск. До края на август трябва да се изясни новата кандидатура за шеф на военното разузнаване.

Още в края на юни министърът на отбраната Аню Ангелов съобщи, че се е договорил с ген. Студенков да подаде рапорт за напускане по взаимно съгласие. Това става изненадващо и няколко месеца предсрочно, защото Студенков навършва 58 години в началото на ноември.

Според източници от МО, цитирани от Дарик, от 10 години не е извършвана нито пълна, нито частична финансова и материална ревизия на военното разузнаване. Такива проверки по Закона за отбраната и въоръжените сили трябва да прави Инспекторатът към МО, който е на пряко подчинение на министъра.

До преди месец началник на Инспектората към МО беше братът на бившия вътрешен министър Румен Петков - генерал-майор Володя Цветанов. В края на юни правителството внесе предложение до президента да издаде указ за освобождаването на Цветанов като главен инспектор заради спечелен конкурс за аташе по отбраната в Украйна. 

Заедно със Студенков се очаква да бъде сменен и заместникът му ген. Енислав Иванов. Непотвърдени информации сочеха за техни наследници бригаден генерал Детелин Мажгуров от Генщаба и генерал Нейко Ненов, който сега е шеф на щаба на НАТО в Бидгошч, Полша. Според кулоарни информации обаче, много по-актуални са кандидатурите на бригаден ген. Динчо Карамунчев и комодор Валентин Гагашев, доскорошни шефове на щабовете на НАТО в Тирана и Скопие.