Това е според стратегията за членството ни в НАТО в следващите години, каза пред БНР министърът на отбраната Велизар Шаламанов.

Той коментира, че на срещата на НАТО в Уелс е било решено, че най-важните задачи занапред са развитието на въоръжените сили на страните от Източна Европа, пълната им интеграция в структурата на силите на НАТО и постигане на високооперативна съвместимост.

По думите му в същия този период - до 2020 г., България от редица оперативни програми ще получи над 30 млрд. лева от ЕС.

"Няма оперативна програма, свързана с отбраната, тъй като отбраната е национален приоритет, национална задача. Така че ние, всъщност, допълваме пакета от оперативна програми с една национална програма на доста скромна сума от 1.8 млрд. лева, които считаме, че могат да бъдат допълнени със съфинансиране от програмите за инвестиции в сигурността на НАТО, от част от програмите на Европейския съюз, от двустранно сътрудничество със страни като САЩ, Германия и др., заяви Шаламанов.

Той добави, че тази програма е жизнено необходима, тъй като за изтеклите 10 години са похарчени същото количество пари, но при лошо управление и недобро планиране.

Гаранциите са, че сега ще има ясна национална програма, ще бъде създаден орган за управление на тази национална програма, както има органи за управление на оперативните програми.

"Предпочитам българската армия да бъде превъоръжена, тъй като последните 25 години не са правени планирани и целенасочени инвестиции", заяви министърът на отбраната.

Той посочи, че основната ни бойна техника е от времето на Варшавския договор, все по-трудно се поддържа, и все по-голяма степен на зависимост на държави извън НАТО и ЕС.

Тези 1.8 млрд. ще бъдат управлявани по ефективен начин, което да позволи не само придобиване възможно най-добрите възможности за българската армия във възможно най-кратко време, и да сме оперативно съвместими със съюзниците, но ще позволи и развитие на високотехнологична отбранителна, а и не само отбранителна индустрия в България", подчерта военният министър.

 Шаламанов коментира, че не само конфликтът в Украйна крие заплаха за националната сигурност на България в краткосрочен план, поради което страната ни изпраща въоръжение на противниците на "Ислямска държава". Министърът не очаква това да даде повод на радикалните ислямисти да намразят страната ни.

По думите му действията в Северен Ирак и Сирия са нарастващ риск, който заплашва българските интереси. Шаламанов отбеляза, че това не е оценка на България, а оценка, която се споделя в рамките на НАТО и ЕС.

"Една не малка част от радикализиращите се участници в Близкия Изток идват от Европа, ние не изключваме и от България. Те рано или късно ще се завърнат и ще създадат около себе си зона на нестабилност и повишен риск. В същото време, пълната дестабилизация на този регион, който е много близко до България, е сам по себе си заплаха", заяви военният министър.