АПИ, изпълнявайки закона, е спряла продажбата на едномесечните електронни винетки за българските превозвачи, обясни от трибуната на парламента министърът на регионалното развитие Петя Аврамова. Министърът дойде в Народното събрание по искане на БСП.

Аврамова подчерта, че браншът на превозвачите е уведомен и се надява на 23 юли /вторник/ промените в закона за пътищата да бъдат "придвижени до "Държавен вестник" и обнародвани".

Отлагането на въвеждането в действие на тол системата за превозни средства над 3,5 тона ще бъде гледано днес на второ четене в комисията по регионална политика, уточни Аврамова.

Тя призова левицата да не създава излишно напрежение.

Превозваческият бранш е информиран, че спира продажбата на месечни винетки и ще трябва да бъдат купувани седмични, а тези, които вече са закупили винетки с отложен старт, ще важат, разясни още министър Аврамова.

Преди да дойде министърът в парламента, депутатът Георги Свиленски съобщи в пленарна зала, че от сутринта в държавата е преустановена продажбата на електронни месечни винетки.

"От сутринта в държавата е преустановена продажбата на електронни месечни винетки. Продават се само дневни и седмични винетки. Хаосът с тол системата в момента е пълен. Предупреждавахме ви за този хаос и от днес той е факт", коментира зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Свиленски от парламентарната трибуна. Той каза , че превозвачите в момента стоят и се чудят какво да правят по българските пътища.

Свиленски призова министърът на регионалното развитие Петя Аврамова да дойде в парламента и да обясни какво се случва в държавата със създадения хаос.