Антон Кутев остро критикува включването в лявата "Визия за България" на темата за Истанбулската конвенция, която отсъстваше в първия вариант на документа.

"Защо се връщаме тази тема, тя е затворена след решението на Конституционния съд? Защо влизаме в тема, която в една или друга степен разделя обществото и нас?", попита Кутев. Това са разделителни линии, от които нямаме нужда, допълни той.

И обясни, че една от причините БСП да оцелее през последните 30 г, е именно и защото е успяла да си извоюва европейска легитимност.

"По време на управлението на БСП България стана член на ЕС, на ПЕС, представител на БСП е президент на ПЕС. Това ни даде сила. Не знам колко посткомунистически партии са членове на ПЕС. Успяхме да преодолеем с годините въпросите за НАТО и постсъветската дружба и станахме легитимна европейска партия", даде пример Кутев.

Ако загубим кореспонденцията с ПЕС и влезем в конфликт с европейските социалисти това ще стане основна тема на опонентите ни и всички ще акцентират на разликите ни, предупреди той.

"Малка е разликата от "Осанна" до "Разпни го" и ние можем бързо да я прекрачим. Можем да спечелим тези избори и сме на път да го направим. Не бива да правим грешки, а да си съберем отбора и да привлечем хората около нас", призова Кутев.

Той обясни, че има много разочаровани от ГЕРБ, но те не подкрепят автоматично БСП. Затова соцпартията трябвало да прескочи границите на постоянните си поддръжници, така, както направил Румен Радев на президентските избори.

"Ще ни подкрепят основно тези, които искат да накажат управлението от дивана вкъщи и да отидат да гласуват, а не чрез протести. Трябва да събираме гласове, а не да ги разделяме", призова Кутев.

Той напомни, че БСП никога не е мобилизирала избирателите си за европейски избори и винаги е имала драматични резултати. Не виждам сега да имаме по-добри шансове, даже напротив с поведението си от последните 1,5 г засилваме един евроскептицизъм, критикува депутатът.

Като грешки, които БСП не трябва да прави, той изброи да не се показва прекалена самоувереност, да няма прекалена агресивност. Хората от периферията ще ни подкрепят, ако видят в нас здрава, разумна сила, допълни той.