БСП има нужда от млад лидер, каза в предаването "Тази неделя" по bTV Антон Кутев. Той разкритикува ръководството на партията, че се е затворило в тесен кръг и това, по думите му, се отрази върху резултатите на последните избори.

"На нас ни трябва млад човек с друга визия, с друга алтернатива, който наистина да върне отново надеждите на широк кръг хора. БСП сега се е затворила в твърдото си ядро, числата го показват", посочи Кутев.

Според него е необходимо при избора на нов председател да има приемственост. Доскоро Кутев беше зам.-председател на парламентарната група на БСП, но през лятото беше освободен от ръководния пост.

"Когато назначения и уволнения или освобождавания в парламентарната група от публични длъжности стават не заради някакви заслуги, заради свършена или несвършена работа, това вече е проблем, защото нито в моралните кодекси, нито в устава на БСП пише, че това е основание за освобождаване или назначаване. Ако аз бях сложен като председател на парламентарна комисия или като зам.-председател на парламентарната група с уговорката че ще съм се врекъл във вечна вярност на Корнелия Нинова, аз просто нямаше да приема", каза Кутев.

Той е и сред хората, които се подписаха под анализа на вътрешната опозиция, завършващ с искане на оставката на Нинова. Кутев обаче подчерта, че не е част от вътрешна група и определи обвиненията и реториката в тази посока като сталинистки.

"Аз лично бих препоръчал на ръководството на партията да влага повече хигиена във вътрешнопартийната борба, защото това е наистина опасно за демокрацията. (...) Не знам на кой какво му е взела демокрацията, но може изведнъж да се окаже, че ние ще вземем много на демокрацията, ако продължим по същия начин".

Кутев заяви, че няма намерение да напуска партията, защото за него БСП е кауза.