Вече не съм зам.-председател на ПГ на БСП заради Корнелия Нинова. Това заяви депутатът от левицата Антон Кутев в "Тази сутрин" по bTV.

По думите му, той няма проблем с това, а през следващата седмица ще спре да бъде председател и на Комисията по взаимодействие с неправителствените организации и жалбите на гражданите в НС.

"Това за мен означава по-малко възможности за реализиране на полезни неща. За мен е важно, че вече няма да има пълни мандати. Съвременната политика е много динамична и всеки, който заема някакъв пост, трябва да знае, че го заема за ужасно кратко време", коментира Кутев.

По думите му, причината за освобождаването му са противоречия с лидера на левицата Корнелия Нинова относно воденето на политика в БСП.

"Тези противоречия са нормални. Аз съм длъжен, когато мисля, че нещо не е както трябва - да го кажа. Не смятам, че ще има още отстранени от редиците на БСП. Аз и Валери Жаблянов сме показна акция - другите да си правят сметката", добави политикът от БСП.

Той зави, че не вижда лошо в действията на лидера на левицата. "През нея минава решението кой да бъде зам.-председател и кой не - тя има това право", каза Кутев и допълни, че Нинова е заявила пред негови съпартийци, че той ще бъде отстранен от председателстването на комисия в парламента.

"Не съм говорил с нея, но аз знам. Много отдавна не сме си говорили. Последният път беше, когато се опитвах да я убеждавам, че кампанията за евровота не трябваше да се проведе така. Корнелия е демократично избраният лидер на партията, независимо дали ми харесва на мен. Тя е човекът, който носи отговорност за тази партия, затова всяко нейно действие, включително моето освобождаване - е нейно право", посочи депутатът.

Антон Кутев заяви, че БСП е демократична партия. По думите му, той не вижда разчистване на сметки в отстраняването си. "Виждам предупреждение към всеки, който не е съгласен по някакъв начин с лидера. Не съм убеден, че това е най-добрият подход, но тя така е избрала", допълни той.

Политикът от БСП заяви, че според него Корнелия Нинова е щяла да спечели лидерското си място отново и без да подава оставка на Конгреса.