"Искаме БДС за напрежението на тока“, провикна се един от протестиращите в София. За него основният проблем е, че електроразпределителните предприятия (ЕРП) подавали ток с по-ниско напрежение, което надувало сметката и увреждало уредите в дома му. Подобни са мотивите и на част от коментаторите във форума на Дир.бг.

Електромерите са "УМНО" програмирани да крадат потребителите! Целта е "покриване на загуби"! Спецът, измислил схемата, знае как работи - в кой точно момент преминава на бързи обороти на отчитане, както и след колко време преминава в нормален режим на отчитане!“

Докато за някои проблемът е технически, организаторите на протестите от социалната мрежа Facebook искат основно разваляне на договорите с трите ЕРП. На призива им „Да запалим монополите“ в неделя се отзоваха десетки хиляди българи в цялата страна. Засега министър Делян Добрев обеща регулаторът ДКЕВР да разгледа точно тази възможност.

Хората от улицата обаче поискаха и друго. „Оставка“ и „Всеки ден ще е така до победата“ бяха най-често скандираните лозунги. И малко по-неприлични възгласи, персонално насочени срещу премиера Бойко Борисов. След сблъсъците с полицията пред централата на ЧЕЗ в София, един от протестиращите се провикна „Цветанов да си ходи начело с Бойко Борисов“. Протестите се превръщат в антиправителствени, въпреки че това все още не е ясно формулирано.

Нито един политик не се появи на протестите и не направи опит да говори с гражданите лице в лице. В декларации обаче БСП, ДПС и „Атака“ (по отделно) призоваха правителството да подаде оставка и да бъдат проведени предсрочни избори. Преобладаващата реакция е като тази на коментатор от форума:

„Не искам БСП и производните им да се намесват в протестите на хората! Не искам да ми свикват консултации с други политически сили! Искам вън от върха на държавата мафиоти, олигарси и мутри!!!

„Всички вън“, викаха протестиращите в София. Във форума тази позиция беше обяснена така:

„Ако разчитаме на сегашния политически елит наистина пак ще изберем кукли на конци. Обикновено национално отговорни управленски кадри се раждат в гражданското общество, а не в партиите на статуквото“.

Редом с недоволните по улиците излязоха и момчетата с качулките от футболните агитки. Снимките много ясно показват, че те предизвикват сблъсъка пред централата на ЧЕЗ в София. Няма смисъл да се питаме какво искат те, а по-скоро какво иска някой друг, който има влияние над тях.

Част от гражданите се опитваха да ограничат провокациите на момчетата с качулките и на тези граждани дължим, че като цяло протестът протече нормално. Други използваха протестите, за да отправят националистически призиви: „Турското робство продължава“, провикна се един от участниците, а друг докато обясняваше, че премиерът се е скрил в Македония, премина във възгласи „Македония си е наша! България на три морета“.

Протестите продължават всеки ден. Исканията се променят в движение и вероятно отново всеки сам ще реши от какво е недоволен и за какво ще протестира. Все още никой не е посочил политическия изход от ситуацията.


Тук може да пускате Ваши снимки и видео от протестите


Анкета: До какво трябва да доведат протестите?