Правителството ще си поеме цялата политическа отговорност за това, коментира Христов след заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), цитиран от агенция КРОСС.

Синдикатите остават на позицията, че ставката на ДДС не трябва да се повишава. Това ще ощети всяко семейство с над 130 лева годишно, посочи Христов.

По-рано някои от министрите, които се събраха на заседание паралелно на това на Тристранния съвет, намекнаха, че без увеличаване на ДДС няма как да се мине.

КНСБ не е съгласно и с вдигането на осигурителните вноски без компенсации. Те не приемат идеята работодателите да плащат първите три дни за обезщетенията при болнични, които в момента се поемат от държавата.
Синдикатите предлагат по-различен вариант на т. нар. икономическа ваканция, която фигурира като мярка в пакета от антикризисни мерки на правителството. Синдикатът предлага гъвкав работен режим до 6 месеца, който да гарантира осигурителните права на работника.

Едва след това КНСБ предлага да се премине към 3-месечен неплатен отпуск, по време на който служителят ще получава 90% от гарантирания минимален доход, или 60 лева на месец. Следващата стъпка, според синдиката, е работникът да отиде на трудовата борса при условие, че получи пълното възнаграждение за безработица.

Списъкът от мерки на финансовото министерство предвижда само 3-месечен неплатен отпуск.

До петък трябва да бъде ясен моделът на анекс, по който държавата да се изплати на бизнеса, а след това бизнесът да плати дължимите заплати на работниците, отбелязаха от синдикатите.

По думите на Желязко Христов на заседанието на НСТС днес е имало много тежък сблъсък с председателя на ДКЕВР Ангел Семерджиев. Категоричната позиция на синдикатите е, че цената на енергоносителите може да не се повишава до края на годината, заяви Христов, цитиран от БТА.
Синдикатите са заявили, че няма да допуснат увеличение на цената на природния газ с 15% от първи април.
По-късно Семерджиев обяви, че цената на газа се повишава от 1 април, а заедно с това и цената на парното. Според шефа на регулатора ще трябва да се търси законово основание да се задържат цени. С 40 млн. лв. ще трябва да се подпомогне "Булгаргаз", ако се "замрази" цената на природния газ, смята шефът на регулатора.

Днес на Тристранния съвет са били обсъдени концесиите и ускоряването на процедурите по тяхното предоставяне. Само в МОСВ има 18 искания за концесии, отбеляза зам.-председателят на КНСБ Валентин Никифоров.

НСТС е обсъдил възлагането на държавни услуги към частния бизнес - например регистрацията на превозни средства в КАТ и услуги по издаването на документи, което сега прави държавната администрация.

Националният съвет за тристранно сътрудничество ще продължи работата си в петък, събота и неделя. Утре има експертно заседание. На заседанието в петък ще присъстват директорът на НАП Красимир Стефанов и земеделският министър Мирослав Найденов.

Утре правителството ще обсъди допълнителен пакет мерки.
Вероятно е изслушване на премиера в парламента следващата седмица.